Bolesna štitna žlijezda  –  Ubica žena

1964

Štitnjača ima izgled leptira a znamo da su leptiri vrlo osjetljiva bića koja brzo reaguju na negativne promjene u ekosistemu. Njihova uloga u prirodi je višestruka jer u svim svojim razvojnim stadijima doprinose ravnoteži ekoloških sistema time što jedu, oprašuju i bivaju pojedeni. U neku ruku uloga i štitne žlijezde je slična leptiru koji simbolizira promjene, metamorfozu, transformaciju.

Učili su nas da ova mala žlijezda na prednjem dijelu vrata kontrolira metabolizam. Moderna istraživanja kažu da je to mala istina o štitnoj žlijezdi. Proširena istina o štitnoj žlijezdi je zapravo mnogo zanimljivija nego što se do sada mislilo. Naime, štitna žlijezda je tjelesni informativni centar. Ona je, zapravo, naš drugi mozak. Čak i kada je oštećena ili hiruški uklonjena, ona i dalje može da obavlja ovu vrlo važnu funkciju.

Obavljajući ulogu informativnog centra, štitna žlijezda bilježi sve markere homeostaze u tijelu, a znamo da je homeostaza stanje fiziološke ravnoteže između različitih tjelesnih sistema. Dakle, ona je od ključne važnosti za naše zdravlje.

Štitna žlijezda prima poruke iz svih organa, pamti ih i emituje u vidu frekvencija sličnih radio talasima. Na neki način ona povjerava zadatke i odgovornosti raznim dijelovima tijela kako bi se održala ravnoteža. Kada je ta ravnoteža narušena, nekom nevidljivom, zasada još nemjerljivom energijom poziva nenarušeni tjelesni sistem u pomoć narušenom tjelesnom sistemu. Primjerice, kada jetra izgubi snagu usljed bolesti, pankreas je primoran da dodatno radi. Štitna žlijezda prima ovu poruku i šalje odgovarajuće frekvencije jetri kako bi je ponovo probudila i podstakla, a istovremeno šalje pankreasu dodatnu energiju za pojačani napor. Odakle njoj samoodrživa i samonapajajuća sposobnost još je tajna za naučnike.

Još jedna važna, ali ne najvažnija uloga štitne žlijezde je lučenje hormona: tiroksina (T4) i tironina (T3). Medicinari još uvjek spekulišu o uticaju T3 i T4 na zdravlje jer funkcije ovih hormona ne mogu da se prouče i izmjere ni u jednoj laboratoriji ili studiji. Tjelesna svrha T4 i T3 je još uvijek medicinska misterija. Medicinska nauka za sada vjeruje da je proizvodnja hormona najvažnija funkcija štitne žlijezde – teoretišući da njeni hormoni igraju značajnu ulogu u regulisanju svih  tjelesnih ćelija i to putem svoga rada na održavanju homeostaze, ali taj zadatak ne leži isključivo na T4 i T3 hormonima. Zapravo, prava funkcija ovih hormona je u održavanju ravnoteže imunog sistema da bi se spriječila slaba ili pretjerana reakcija na stimulanse, da pomažu u održavanju optimalnog nivoa tjelesne temperature i da pružaju podršku pankreasu. Međutim, veoma mali broj simptoma javlja se kada štitna žlijezda ne luči dovoljnu količinu ovih hormona.

Stručnjaci i učenjaci prirodne, kvantne i duhovne medicine došli su do jednog drugog otkrića, ono može biti revolucionarno za budućnost a sada možda dovoljno i neshvatljivo za one koji su skeptični i teško prihvaćaju nove ideje i nova otkrića.

Ono što je do sada nepoznato a to je da se u disfunkcionalnoj jetri krije pravi uzrok problema s transformisanjem hormona štitne žlijezde. Analiza krvi ne može vam registrovati ovaj učinak. Jedino se na ćelijskom nivou mogu izmjeriti ove stvari.

Najznačajnija funkcija štitne žlijezde jeste njena uloga osnovne memorje i mirotvorca među svim žlijezdama i organima.

Kada štitna žlijezda proizvodi mnoge od svojih hormona, to ćelijama daje znak da prime glukozu i pretvore je u energiju za aktivnost, popravku i reprodukciju.

S druge strane, kada štitna žlijezda proizvodi manje hormona to ćelijama šalje signal da obustave akciju i ostave svoje konvertovanje energije za kasnije. Ovaj proces omogućava da tijelo funkcioniše postojanim tempom.

Međutim, s vremenom niži nivoi hormona ove žlijezde uzrokuju tzv. „nestašice struje“ u cijelom tijelu, zato što vam ćelije ne dobijaju hormonalna uputstva da se napune, a koja su im potrebna da bi funkcionirala kako treba.

Kada vam štitna žlijezda radi bez smetnji, i sami funkcionirate na isti način. Kada štitna žlijezda prestane da radi kako treba, mnogi aspekti zdravlja mogu da vam se uruše.

Primjerice, klasična medicina vjeruje da Hašimotova bolest nastaje zato što se imuni sistem nekako poremeti i počne da smatra ćelije štitne žlijezde napadačima pa im onda objavljuje rat. Često ćemo čitati i čuti da stručnjaci klasične medicine tvrde da kada su u pitanju autoimune bolesti, pa time i bolesti štitne žlijezde, organizam napada sam sebe, dok prirodni i duhovni medicinari imaju drugačije mišljenje. Naime, oni tvrde da nema zabune u imunosistemu i nema okretanja protiv sopstvenih organa. To važi i za štitnu žlijezdu i za bilo koji drugi organ.

Tako, mi smo uglavnom između dvije tvrdnje ili teorije; jedna kaže da su simptomi bolesti, pa tako i bolesti štitne žlijezde zapravo pobuna našeg tijela protiv nas, dok drugi kažu: ne, tijelo nas nikada ne bi izdalo, ono nam pomaže svo vrijeme jer mu je stalo da živimo punim plućima i bez velikih problema.

Bilo kako bilo, istina je da živimo u svijetu optuživanja i prebacivanja krivice jednih na druge. Rijetko se ko okreće sebi, već obično okrivljujemo druge za naše bolesti i patnje. Čovjek uvijek želi instant odgovor zašto mu se nešto dešava. I takav odgovor može biti dobar ukoliko vodi odgovornosti i savjesti da ispravimo svoje greške i osiguramo priliku da svome tijelu i životu omogućimo zdravost.

Iščitavala sam mnogobrojnu literaturu o štitnoj žlijezdi i najviše logike i povezanosti imaju oni koji tvrde da su virusi, najvjerovatnije glavni uzroci autoimunih bolesti, u koje spadaju i bolesti štitne žlijezde. Primjerice, mnoge osobe budu cijeli život anemične a ne znaju da je to zbog virusa u jetri. Istrošene nadbubrežne žlijezde i mnogobrojni simtomi kao što su hronični umor, loša koncentracija, ekstremno suha koža, nesanica, slab otpor prema stresu, natečene žlijezde, kognitivne disfunkcije, depresija, anksioznost, opadanje kose i sl. samo su neki od simptoma koji se pojavljuju u osoba sa poremećenom štitnom žlijezdom.

Sadika Avdić, homeopatkinja i fitoterapeutkinja

Naravno, ovi simptomi mogu biti vezani za raznorazne stvari za koje vas vaši liječnici neće najvjerovatnije ni propitivati niti će vas slati na analizu. Obično će vam dati simptomatske lijekove i supresive, dakle, lijekove s kojima ubijate vaš imunitet! Vrlo mali broj stručnjaka i ljekara pristupa ozbiljno problemima svojih pacijenata tako da se mnogi ljudi okreću sve više prirodi, zdravoj ishrani, prirodnim, holističkim i komplementarnim metodima liječenja.

Toliko je osoba, da je to zabrinjavajuće koje nam se javljaju sa problemima candide, parazitima, raznim infekcijama, upalama, kožnim problemima, hormonalnim problemima, nedostatakom određenih minerala i vitamina, sniženim kortizolom (hormon stresa, zapravo to je hormon kojeg luči nadbubrežna žlijezda, a čija je najznačajnija zadaća osigurati dovoljno energije u trenucima intenzivnog stresa), fibromialgijama i dr.  Fibromialgija je hronična bol koja utječe na svaki aspekt života, doslovni prijevod znači bol: bol u mišićima, ligamentima, tetivama…

Zapravo, sve se ove bolesti mogu nazvati jednim imenom a to je bolest toksičnosti, bolest nedostatka (nedostatka raznih mikronutrijenata).

Danas smo svi svjedoci kakav život živimo, šta jedemo, šta udišemo, kakvu vodu pijemo, a da ne spominjemo otrove, antibiotike, pesticide u mlijeku, mesu, hrani, plastične boce i otrove koje one ispuštaju. Mi smo puni hemikalija, otrova, teških metala. Kad govorimo o štitnoj žlijezdi, govorimo o disbalansu tjelesnih sokova koji nastaju zbog prevelikog unosa nepovoljnih tvari, toksina, otrova, radijacije (televizija, računari, mobiteli i drugi aparati), svi oni sprečavaju apsorpciju nutrijenata koje redovno unosimo u organizam.

Kako da znate da s vašom štitnom žlijezdom nešto nije u redu?

Ukoliko uradite hormonalnu analizu krvi njeni rezultati vam ne garantuju da ćete saznati sve o stanju vaše štitne žlijezde. Potrebno je fokusirati se na fizičke, mentalne i psihičke simptome.

Liječenje štitne žlijezde najbolje je pristupiti holistički, dakle, uzeti u obzir sve dijelove našeg bića: misli, osjećaje, fizičke potrebe. Stanje našeg uma odražavaju naše msli. Kakve misli unosimo u um, koliko ih zadržavamo, zalijevamo, kultivišemo toliko ćemo biti zdravi. Neki stručnjaci tvrde da se mnoge bolesti začinju u našem umu putem misli tako da negativna misao proizvodi bolest dok pozitivna zdravlje. Budući da je sve povezano, od misli ovise naše emocije a od emocija naše riječi i djela. Duhovnost nam može pomoći da se pravilno nosimo sa problemima, daje nam upute i načine kako da reagujemo na određene okolnosti i događaje kako bi zadržali mir u sebi. Mir je prirodno stanje našeg bića i trebali bi ga njegovati s posebnom pažnjom.

Naše tijelo, također ima svoje potrebe a to je hrana.  Da bismo imali zdravo tijelo nužno je da obratimo pažnju na hranu koju uzimamo, kvalitet vode i vazduha, fizičke aktivnosti, pravilno disanje.

Dakle, ako većinu ovih znakova primjetite kod sebe onda je to gotovo sigurno da se s vašom štitnom žlijezdom nešto dešava:

Hormobalans ljekoviti čaj koji će vam pomoći da hormone dovedete u ravnotežu.

Fizički simptomi: nateklost lica, suha lomljiva kosa, opadanje kose, brzo debljanje i naglo mršavljenje,  natečeni kapci, usne i jezik, povećana štitna žlijezda vidljiva na vratu, suha koža koja iritira, hladne i nateknute šake, lomljivi nokti, napuhan stomak, natekle potkoljenice, hladna i otekla stopala, sklonost infekcijama u području uha, nosa i grla, jutarnji umor, konstantan osjećaj umora i iscrpljenosti, nepodnošenje hladnoće ali i toplote, hrkanje, smanjena potreba za tečnošću i smanjeno mokrenje, glavobolje, migrena, šum u uhu, bolovi u mišićima, grčevi u nogama noću, krstobolja, sindrom karpalnog kanala (nastaje pritiskom na živac medianus između poprečnog ligamenta kostiju ručja (dijela šake uz ručni zglob) s jedne strane te tetiva mišića pregibača prstiju i kostiju ručja s druge strane).

Psihički I mentalni simptomi: mentalna usporenost, apatija, jutarnja depresija, slabo pamćenje i koncentracija.

Ukoliko sumnjate da biste se sa svojim simptomima uklopili u zajednicu sa problemima štitne žlijezde nužno biste trebali posjetiti svoga ljekara ili stručnu osobu koja bi vas poslala na detaljniju analizu hormona i po potrebi endokrinologu.

Što se tiče komplementarne, dopunjujuće medicine izdvojila bih neke biljke ili kombinacije koje bi vam mogle biti od velike pomoći:

Čaj ili kapi od koprive, ruzmarina, maslačka, imele, majčine dušice ili timijana pomoći će da se štitnjača dovede u ravnotežu. Dnevno je potrebno popiti litru čaja i u čaj za početak dodati 50 kapi tinkture od imele i nevena.

Druga kombinacija je čaj ili kapi od nevena, vrkute, crvene djeteline, kunice, hrastove  kore, koprive, kadulje. Dakle, to je kombinacija dobra i za štitnjaču i za jajnike tj. za što bolju hormonalnu ravnotežu. Uz čaj se piju dvije različite tinkture, jedna tokom prve polovice ciklusa, ako ga ima, a druga tokom druge polovice ciklusa. Ako menstruacije uopće nema, kapi se piju naizmjenično po dvije sedmice. U našem Hormobalans  čaju i tinkturi sadržane su upravo ove biljke.

Kod hipotireoze orahova  tinktura Juglans i homeopatski Iodum su pomogli mnogim ženama tako da je jako bitno konsultovati se sa stručnom osobom, ili obratiti se nama kako bi se preciznije dale upute o korištenju ovih preparata ili biljaka.

Primjerice, homeopatski Iodum daje se u slučaju ubrzanog metabolizma. Osoba gubi težinu veoma brzo, nervozna je i razdražljiva, nemirna, a karakteriše je nemogućnost mirnog sjedenja. Veoma brzo govori, ima potrebu stalno da se kreće, a mirovanje je uznemiruje. Ima stalnu potrebu za svježim vazduhom. Štitna žlezda joj je bolna i uvećana, gušavost se javlja obično na desnoj strani i osjeća se stezanje u predjelu štitne žlezde. Inače, homeopatski Iodum je dobor kod svakog koi ma sljedeće simptome: slabosti i iznurenosti, nedostatka energije, slabe cirkulacije, čirića u nosu, srčanih tegoba, pretjeranog znojenja, glavobolje, grčeva u želucu, dijareje, upale gušterače, bolova u zglobovima, kod psihičkih tegoba, straha od smrti, uznemirenosti, nesanice. Preporučuje se kod Hašimoto i usporenog rada štitne žlijezde.

Kali  Iodatum: ovakav pacjent  za razliku od gore navedenog je mentalno veseo i šali se. Često se šali na račun svoje bolesti. Štitna žlijezda je difuzno uvećana i veoma osjetljiva na dodir. Pacijent se osjeća lošije ljeti i od toplog vremena, a uočljive su promjene na očima „izbuljene“ tj. dolazi do pojave egzoftalamusa. Pacijent je  optimistična i vedra osoba.

Ishrana je naročito važna u slučaju da imate problem sa disbalansom hormona i bolesti štitne žlijezde tako da ćemo ovu temu detaljnije obraditi u narednom pisanju.

Korištena literature:
Čudesna moć hormona, Sanja Toljan dr med.;
Iscjeljenje štitne žlijezde, Entonij Vilijam;
Biljke za zdravlje, David Simon, dr med i Deepak Chopra, dr med

Sadika AVDIĆ
homeopatkinja i fitoterapeutkinja
Biljna apoteka – Holistica
033 651 401|
061 811 774