Bolesni psi liječit će se marihuanom

Preporučujemo

Marihuana se već godinama koristi u medicinske svrhe za pacijente koji boluju od epilepsije.

Nedavno je američki sekretar za zdravstvo Jerome Adams izjavio da bi marihuanu trebalo tretirati kao druge lijekove za ublažavanje bolova. Sve više naučnih dokaza ide u prilog tome da bi američka Uprava za hranu i lijekove to uskoro mogla odobriti, piše “Glas Amerike“…

- -

Naučnici državnog univerziteta u Koloradu (SAD) istražuju prednosti kanabidiola, nepsihoaktivnog nusprodukta marihuane, kod liječenja pasa koji boluju od epilepsije i artritisa.

Poput ljudi i psi mogu da boluju od epilepsije. Crag Adams se sjeća užasne noći kada je njegov pas imao prvi napad.

“Baster tada nije skičao, ali mu je njuška drhtala i nekontrolisano se tresao.”

Adams je odlučio da Basteru da marihuanu ne bi li mu olakšao bolove i momentalno je uočio poboljšanje.

- -

“U roku od 45 minuta mogao sam da vidim promjenu. Baster je bio drugi pas.”

Baster je jedan od 40 pasa koji učestvuju u eksperimentalnoj studiji državnog univerziteta u Koloradu, o uticaju kanabidiola, koji se dobija iz marihuane, ali bez sastojka tetrahidrokanabila THC koji izaziva euforiju i koji se koristi rekreativno.

Naučnici prvo snimaju mozak psa kako bi ustanovili da li ima nekih deformacija koje bi mogle da budu uzročnik epilepsije. Vlasnici pasa svakodnevno vode evidenciju da li je pas imao napad.

Kod provjere da li pas boluje od artritisa, naučnici mjere s koliko se težine pas oslanja na svaku pojedinačnu šapu dok hoda po specijalnoj podlozi.

“Ako se pas manje oslanja na neku šapu, znači da ga ta šapa boli”, objašnjava naučnik Felix Duer.

U periodu od 12 sedmica, koliko traje studija, svakom psu se šest sedmica daje kanabidiol ulje, a drugih šest sedmica im se daje placebo, supstanca koja nema nikakvo farmakološko dejstvo. U tom periodu naučnici bilježe doze datog ulja, kontraindikacije i ispituju kako da ih spriječe.

“Naš dugoročni cilj je da pronađemo lijek koji bi koristili ljudi”, ističe istraživač Stefan McKregit.

Očekuje se da će rezultati studije biti objavljeni 2018. godine.

(Merima Druškić)

Najnovije

Izraelski general: Iran je supersila u dronovima i raketama, ali ne i u odbrambenom smislu

Izraelci tvrde da bi njihova zemlja imala malo problema s pogađanjem ciljeva unutar Irana ako odluči direktno odgovoriti na...