- Advertisement -

Bolje rat nego pakt (sa EU ili NATO svejedno je)

Preporučujemo

Piše: Nedžad AHATOVIĆ 

Izjednačavanje krivice kao suština djelovanja medija i intelekualne elite u Srbiji koja je bliska režimu demonstrirana je i ovaj put, kada je “s rukama u medu” odnosno u kompromitirajućoj pozi u čvrstom ruskom zagrljaju uhvaćen podizvođač radova na podjeli BIH, Milorad “Baja Mile” Dodik.

Pravdajući slike Baje Mileta sa pripadnicima paravojne organizacije Srbska čast, kao i pojavu kratkog videa na kojem ruski instruktor malodobnoj djeci uz prevodioca na srpski jezik pokazuje stavove za gađanje automatskim oružjem, režimski mediji u Srbiji su prevrnuli i nebo i zemlju i na YouTube našli vjerski motiviranu sportsku organizaciju “Asker” u kojoj djeca pored sportskih imaju i vjerske aktivnosti. Srbijanskim medijima je bilo dovoljno da je glavni koordinator te organizacije u kratkim pantalonama i sa bradom pa da kompletan video na kojem se vide sportske aktivnosti djece nazovu vehabijskim pripremama djece za rat.

Istovremeno, drugi podizvođač radova na podjeli BIH, hladnokrvni lider bosanskih Hrvata, ugledni nositelj europskih vrijednosti (možda onih od 1941-1945 u okupiranoj Evropi) Dragan Čović mrtav- hladan usred Zagreba izjavi da se u BiH građanska država može poistovijetiti sa islamskim kalifatom. Ovaj koordinirani napad na samosvijest Bošnjaka muslimana dolazi u vrijeme neposredno prije sastanka Vučić-Grabar Kitarović, a netom poslije trilaterale Izetbegović, Vučić i Erdoğan. Zaključak  se sam po sebi nameće. Ništa što BiH čini naprednijom i jačom državom nije u interesu njenih susjeda. U međuvremenu i Brisel se oglasio sa novom Strategijom za Zapadni Balkan u kojoj gle čuda Bosna i Hercegovina nije država slučaj, već je zemlja koja legitimno pretendira na kandidatski status u EU.

Takav strateški pristup Brisela je problem za rušitelje dejtonske BiH, jer se BiH tretira jednako sa ostalim zemljama kandidatima, kao i sa onim zemljama koje čine EU. Naime, Evropska pravna stečevina koja mora biti implementirana u sve zakone pa i Ustav BiH ne poznaje kolektivna prava, već individualna prava pojedinca. Otuda njihov bjes, jed i zloćudno ponašanje, jer kako Evropa pobogu može vjerovati Bošnjacima muslimanima.

Pročitajte:  Sjeverna Makedonija poslala obavijest Predsjedništvu BiH: Milorad Dodik ne može učestvovati na Prespa Forumu u Ohridu

Šta je zajednička crta koja povezuje rušitelje dejtonske BiH koji se satraše da od Bošnjaka muslimana načine opasne islamske radikale koji pretenduju da predominantno odlučuju o važnim stvarima za državu BiH i to ni manje ni više nego u okviru kalifata usred Evrope. Zajednička crta je stari ratni cilj agresije na R BiH od koje ni Beograd ni Zagreb nisu od stupili ni milimetar, po svaku cijenu onemogućiti Bošnjake muslimane da predominantno odlučuju o bitnim pitanjima za državu Bosnu i Hercegovinu.

Taj koncept u svojoj osnovi kaže da je građanska država u BiH nemoguća, jer prijeti dominacija Bošnjaka zbog brojnosti, pa je ta brojnost nasilno reducirana rastjerivanjem i genocidom na svim okupiranim teritorijama BiH od strane oba agresora. Kad nasiljem, terorom i genocidom nisu uspjeli oduzeti politička prava Bošnjacima sad to pokušavaju poltronskim odnosom naspram super sila i optužbama za radikalni islam. Ta njihova politička agenda je u najmanju ruku smiješna, jer evropske vrijednosti kojima sve zemlje regiona teže je upravo povezivanje različitosti, a ne segregacija i superiornost vlastite nacije što je i bio izvor zla tokom Drugog svjetskog rata.

Ta tzv. nasilna majorizacija Bošnjaka muslimana dogovorena je još na sastanku u Karađorđevu gdje su se Tuđman i Milošević međusobno častili sa državnim teritorijem Republike Bosne i Hercegovine. Takve politike, politike oduzimanja legitimnih prava bilo kojem od naroda u BiH dovele su do užasnog krvoprolića koje je potaknuto agresijom na R BiH. Stoga, legitimna prava svim narodima u BiH može garantovati jedino građanska država.

Uostalom, na prvim višestranačkim izborima u SR BiH, nacionalističke partije su osvojile vlast upravo na građanskom principu izbora – jedan čovjek, jedan glas. Stoga su HDZ ovi prijedlozi o etnički čistim izbornim jedinicama retrogradna i antiveropska pojava, koja je kao koncept ismijana na zapadu čemu svjedoči i nedavni sastanak u Briselu gdje je prvi put lansirana teza o islamskom kalifata u srcu Evrope. Stoga se Čović kao stari borac protiv Islamskih kalifata i gazda radnika na prisilnom radu pragmatično okreće ruskim interesima kolaborirajući sa Dodikom gazeći tako sve žrtve koje je hrvatski narod podnio tokom Domovinskog rata.

Pročitajte:  Dodik negira jučerašnju odluku Schmidta, ali sada CIK ima novac i ako parlament ne usvoji budžet

Građanska država u BiH koja će uvažavati nacionalne raznolikosti, a koja sa tim raznolikostima neće opterećivati operativnost državnih organa jedini je garant poštivanja prava i građana i naroda. Za tu državu se ne treba ponovo proljevati krv niti se trebaju podgrijava ti stari animoziteteti radi lične promocije ili izbjegavanja odlaska na dugogodišnju robiju. O toj državi se treba civilizirano dogovoriti u duhu evropskih vrijednosti dijaloga i tolerancije.

Neki novi ratovi na ovim prostorima nisu mogući bez volje i miješanja relevantnih međunarodnih faktora, tako da priča o paravojnim jedinicama gubi smisao ako nije u službi stranih interesaStoga, je potreban svenacionalni konsenzus o novom političkom uređenju BIH koje neće robovati starim i retrogradnim pojavama. To niti Dodik niti Čović ne žele da čuju, vide i razumiju, jer svaka pravna država bi zaplijenila njihovu imovinu dok se ne dokaže njeno porijeklo. Stoga, se njih dvojica vode parolom BOLJE RAT NEGO PAKT (sa EU ili NATO svejedno je).

P.S.  Pošto je glumac Morgan Freeman razapet na stub sama u Srbiji zbog navođenja u filmu National Geografica sudski dokazane činjenice o genocidu u Srebrenici, moram podsjetiti javnost da je poruka Freemana bila da praštamo jedni drugima. Izgleda da Beograd nije spreman da prihvati oprost, a kamoli da prihvati odgovornost za genocid.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Objavljena koalicija SBIH-Platforma za progres u HNK: Cilj je baviti se konkretnim problemima i razvojem u ovom kantonu

U Mostaru je danas održana zjednička press konferencija Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBIH) i Platforme za progres na...