BORCI Delegati Doma naroda usvojili Zakon, rok za usaglašavanje teksta 31. juli

Preporučujemo

Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio je Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica. Za zakon je glasalo 39 delegata, a dva su bila protiv.

Istovremeno, delegati su odbili sve amandmane na Prijedlog ovog zakona koji su usvojeni u Zastupničkom domu, a Vlada ih nije prihvatila.

- -

S obzirom na to da je zakon usvojen u različitim tekstovima u Zastupničkom i Domu naroda o konačnom tekstu pokušat će ih usaglasiti zajednička komisija oba doma.

Po okončanju glasanja i zatvaranju sjednice, predstavnici boraca koji su prisustvovali raspravi i glasanju počeli su vikati i galamiti. Kazali su da će blokirati cijelu Federaciju i da će doći još 50 autobusa. Bili su nezadovoljni što nisu usvojeni njihovi amandmani koje su uložiti posredstvom delegata Mahira Mešalića, a koji su usvojeni u Zastupničkom domu.

-Mi odosmo, pa da vidimo ko će od vas izaći odavde – poručio je delegatima jedan od boraca.

Nakon nekoliko minuta prepirke boraca između sebe, ali i sa delegatima, situacija se smirila, a predsjedavajuća Lidija Bradara zatražila je da se dostave amandmani čije usvajanje su borci tražili. Potom su delegati glasali i usvojili amandmane.

- -

Također, Dom naroda naložio je zajedničkoj komisiji za usaglašavanje tekstova zakona da završi posao do 31. jula, piše Faktor.

 

Najnovije

Oštra reakcija majki Srebrenice na izjavu ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića

Nakon izjave ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića kako je ”1. Mart povod za rat, a ne dan...