Borell Vučića i Kurtija pozvao u Brisel 18. avgusta: Razgovor o daljem putu Prištine i Beograda

Preporučujemo

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell objavio je na društvenim mrežama kako poziva predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija 18. avgusta u Brisel, da razgovaraju o daljem putu između Prištine i Beograda.

On je jučer kazao da Kosovo treba da ispuni svoju obavezu i da bez odlaganja sprovede Briselski sporazum iz 2013. kojim je dogovoreno osnivanje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom.

Kosovo odbija formirati Zajednicu opština sa srpskom većinom, i dati joj ustavne ovlasti, bojeći se „bosnizacije Kosova“, što je termin koji aludira na entitet Republika Srpska unutar Bosne i Hercegovini koji često blokira funkcinisanje državnih tijela.

“Zajednica opština sa većinom Srba je upravo način kako se stvarala Republika Srpska”, rekao je premijer Kosova Albin Kurti.

Nezavisnost od Srbije Kosovo je proglasilo 17. februara 2008. na vanrednoj svečanoj sjednici Skupštine Kosova. Vlada Srbije iste je večeri donijela odluku o poništenju te deklaracije. Srbija i Kosovo do danas nisu previše odmakli u pregovorima koji bi trebali dovesti do normalizacije odnosa dvije strane.

Nedavno je, a nakon što je trebala stupiti na snagu odluka o registarskim oznakama, nastala nova napetost, a mnogi su ovakav potez Srbije protumačili kao iznuđivanje novih pregovora, što se na kraju pokazalo tačnim. Kosovo je prolongiralo sporovođenje odluke, a 18. avgusta u Briselu bit će održani novi pregovori.

Najnovije

Uskoro počinju radovi na rehabilitaciji najoštećenijeg dijela ulice Džemala Bijedića

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić potpisao je Odluku o izboru izvođača radova na rehabilitaciji dijela ulice Džemala...