Borenović: Otvaranje rasprave o Davidu Dragičeviću u NSRS-u će biti test za sve stranke

Preporučujemo

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a o održavanju posebne sjednice Narodne skupštine RS-a zbog narušene sigurnosti u Banjoj Luci kaže kako će se sjednica održati isključivo i samo zbog potrebe za istinom.

– Mi koji smo direktno izabrani u parlament imamo prije svega ustavnu, ali i ljudsku, roditeljsku obavezu da o ovakvim stvarima javno govorimo. Prošlo je više od mjesec kako je David nestao, kako je pronađen mrtav i već smo pokrenuli inicijativu za održavanje posebne sjednice NSRS-a sa samo jednom tačkom dnevnog reda, a to je bezbjednosno stanje u Republici Srpskoj i ključno pitanje Pravde za Davida i Pravde za sve ljude. Posebno je zabrinjavajući ignorantski odnos javnog RTRS servisa prema Davidovim roditeljima, prijateljima i građanima koji danima traže istinu o smrti mladog Banjalučanina, kazao je Borenović te dodao da se u takvim slučajevima mora pokušati odvojiti od politika i stranaka i da, kako kaže, kao ljudi podržimo inicijativu za održavanje posebne sjednice.

- -

– To će biti najbolji test za stranke koje su izlazile u javnost, tražeći odgovornost i dajući indirektno podršku utvrđivanju svih relevantnih činjenica. Ovo će biti test za sve njih, da izglasamo dnevni red u okviru kojeg ćemo otvoriti raspravu o Davidu Dragičeviću, ali i svakoj drugoj osobi koja je pretrpjela nepravdu ili porodici koja traži istinu o svojoj djeci koja su tragično stradala, rekao je.

Na pitanje koliko izgovora mogu pronaći HDZBiH i SNSD da se na birališta ne bi uveli skeneri i videonadzor i ima li šanse da se ta tehnologija primijeni u oktobru, Borenović je, kako kaže, šokiran tolikom količinom javnog i političkog otklona pojedinih stranaka od fer i poštenih izbora, piše Oslobođenje.

– Ovdje je sada svima jasno da SNSD i HDZ očigledno ne žele poštene i fer izbore. Kako drugačije protumačiti njihov pokušaj traženja izgovora u nemogućim činjenicama, kojima u suštini žele samo da odugovlače, kako bi izborni proces ostao u istom obliku, a znamo da ima puno manipulacija, puno zloupotreba i da samo one stranke koje žele da “kupuju” izbornu volju građana i manipulišu biračkim odborima, u suštini žele zadržati postojeće stanje. Vrlo je važno izvršiti snažan pritisak, i politički i medijski, da se omogući uvođenje mehanizama koji mogu koliko-toliko sačuvati stvarnu izbornu volju građana, a mislim da je videonadzor, skeniranje glasačkih listića, uvođenje spreja nešto što sigurno može poboljšati izborni proces u Bosni i Hercegovini. Mi to snažno podržavamo, smatramo to veoma bitnim, jer kada članovi biračkih odbora, za koje znamo na koji način se imenuju, budu u poziciji da broje glasove pod videonadzorom, valjda će biti pod pozitivnim pritiskom da to urade na kvalitetan način, zaključio je Branislav Borenović.

Najnovije

Bećirović uoči puta za New York: Istina i presude se ne mogu sakriti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Željko Komšić sutra putuju u New York. Tamo će u četvrtak...