Borenović: SNSD je glasao protiv dostavljanja informacija na temu sankcija Rusiji

Preporučujemo

Predsjednik PDP-a i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Branislav Borenović, poručio je da više od osam mjeseci nije dobio odgovor na pitanje koje se tiče uvođenja sankcija Rusiji i da je SNSD glasao protiv utvrđivanja i dostavljanja odgovora na ovo pitanje.

“Tražio sam dostavljanje detaljne informacije o svim odlukama i stavovima Savjeta EU koje se tiču sankcija Ruskoj Federaciji, a kojima se BiH pridružila. Znamo i tada i danas da je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku jasno istakao da se BiH pridružila svim mjerama EU protiv Ruske Federacije i smatram da je jako važno da Vijeće ministara dostavi informaciju o ovom postupanju i Parlamentu BiH”, rekao je Borenović.

Dodao je da je nevjerovatno da više od osam mjeseci ne dobija odgovor, zato što su četiri člana tadašnjeg saziva Vijeća ministara iz SNSD-a i “njihovih satelita” glasali protiv utvrđivanja i dostavljanja odgovora Predstavničkom domu.

“Ne znam čega se ti ljudi boje i zašto ih je strah da se saopšte činjenice koje treba da zna javnost. U koliko slučajeva se BiH pridružila sankcijama protiv Ruske Federacije, koliko je bilo paketa sankcija i zašto se to krije. Valjda je obaveza institucija da o odlukama obavještavaju javnost i Predstavnički dom, posebno u svjetlu novih informacija da se traži od Savjeta ministara da se uvedu vize ruskim građanima po osnovu zahtjeva koji dolazi iz EU”, naveo je.

Zatražio je da se institucije jasno odrede po ovim pitanjima.

“Nemojte jedno raditi iza zatvorenih vrata, a drugo pred medijima. Jedno govorite pred kamerama, a sasvim drugačije institucionalno postupate. Saopštite narodu šta zvanično rade institucije po pitanju pridruživanja sankcijama Ruskoj Federaciji. Nema sredine, dosta više dvoličnosti, ili se jeste ili niste pridružili sankcijama”, zaključio je.

Najnovije

Završena akcija “Niste same”: Paketi za žene i djevojke uskoro kreću za Tursku i Siriju

Regionalna Asocijacija Poduzetnica pridružila se kampanji Crvenog križa Federacije BiH "Niste same" za žene i djevojke Turske i Sirije. Bosnaskohercegovačke...