Borrell: EU spremna da razmotri mjere protiv Srbije zbog tenzija na Kosovu

Preporučujemo

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell izjavio je da je EU spremna da razmotri “mjere” protiv Srbije ukoliko zemlja ne ispuni zahtjeve Unije.

“Brisel pomno prati da li Srbija ispunjava zahtjeve EU u vezi sa smirivanjem tenzija na sjeveru Kosova, a ako procijeni da ih Beograd ne poštuje, spreman je da razmotri uvođenje mjera protiv vlasti u Srbiji”, rekao je Borrell.

Borrellov odgovor na poslaničko pitanje objavljen je u četvrtak, nekoliko dana nakon sukoba tokom vikenda na sjeveru Kosova u kojima je poginuo jedan policajac.

“Neophodno je da se strane vrate dijalogu koji vodi EU. Obje strane imaju mnogo obaveza koje trebaju ispuniti, uključujući i osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom”, rekao je Borrell.

Oko tri sata iza ponoći 24. septembra, u Banjskoj, u opštini Zvečan, u napadima na jedinice kosovske policije poginuo je Afrim Bunjaku, dok je ranjen policajac Alban Rashiti. U policijskoj akciji ubijeno je nekoliko napadača. Iza napada stoji Milan Radoičić iz Srpske liste koji je putem svog advokata saopćio da sa napadom nije bila upoznata Republika Srbija te da podnosi ostavku u SPS-u.

Najnovije

Srbija bi se mogla naći kao domaćin narednog svjetskog klimatskog samita

Moldavija se već kandidovala za predsedavajuću samita UN-a o klimi sljedeće godine (COP29), a Srbija također razmišlja o tome...