Borrell o situaciji na sjeveru Kosova: Trenutno imamo rat u Evropi i ne možemo se baviti još jednim

Preporučujemo

Šef diplomatije Evropske unije (EU) Josep Borrell komentarisao je trenutne incidente na Kosovu poručujući da bi njihova policija trebala obustaviti policijske operacije oko zgrada općina na sjeveru.

On je također pozvao i nasilne demonstrante da se povuku.

“Evropska unija osuđuje nasilje na sjeveru Kosova. To dovodi do opasne situacije. Imao sam kontakt sa premijerom Albinom Kurtijem jutros i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem sinoć i zamolio sam obje strane da poduzmu mjere za poboljšanje situacije. Kao prvi korak, očekujem od institucija Kosova da uklone policijske snage iz opštinskih zgrada na sjeveru Kosova, a demonstrante da se smire”, rekao je Borrell.

On je naveo da EU očekuje od strana da nastave dijalog. Borrelli je potvrdio da se ulažu napori da se organizuje dijalog na visokom nivou.

“Bilo je mnogo nasilja. Trenutno imamo rat u Evropi, ne može prihvatiti i ne možemo se baviti još jednim sukobom”, rekao je Borreli.

Inače, od petka bukte sukobi na sjeveru Kosova. Misija NATO-a na Kosovu, KFOR objavila je novi izvještaj o sukobima koji su se, samo jučer, desili na sjeveru te naveli da je ukupna cifra povrijeđenih vojnika 30.

“Broj povrijeđenih mirotvoraca povrijeđenih tokom jučerašnjeg neisprovociranog nasilja u općini Zvečani je 30. 11 vojnika iz italijanskog kontigenta i 19 iz mađarskog kontigenta pretrpjelo je višestruke povrede, uključujući frakture i opekotine od improvizovanih eksplozivnih zapaljivih naprava”, stoji u izvještaju.

Nakon što su jučer na sjeveru Kosova izbili nemirni protesti, zvanično se oglasila Vlada Kosova dok je premijer ove zemlje već obavio razgovore sa evropskim zvaničnicima.

Najnovije

Mehmedović otkrio da li će napustiti SDA pa poručio: Bakir ne bi imao šanse sa ozbiljnim protukandidatom

Prije sedam dana Šemsudin Mehmedović je podnio prijavu o kandidaturi za predsjednika SDA koji je biran na 8. Kongresu...