- Advertisement -

Borrell: Želim naglasiti Dodiku, nema ugrožavanja BiH!

Preporučujemo

Balkan nije neko stražnje dvorište EU, to je naše unutrašnje dvorište, izjavio je visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell uoči početka neformalne večere sa šest lidera zemalja zapadnog Balkana.
Večera se održava u okviru tradicije zajedničkih susreta dva puta godišnje, a tema je budućnost regiona.

– Vjerujem da je većina naših partnera sa zapadnog Balkana složna s odgovorm Evropske unije na rusku agresiju protiv Ukrajine – kazao je Borell, naglašavajući da je zapadni Balkan trenutno najveći strateški prioritet EU, ali i najvažnija stavka vanjske politike.

Borrell je najavio da će se u ponedjeljak održati poltiička diskusija Vijeća za vanjsku politiku EU na kojem će se raspravljati o sigurnosti na Balkanu u svjetlu ruske agresije na Ukrajinu.

– Želio bih sad iskoristiti priliku da ponovim da ne postoji prostor za ugrožavanje teritorijalnog integriteta, jedinstva i suvereniteta BiH. Moram biti iskren, ovo govorim s posebnim naglaskom na gospodina Dodika – kazao je Borrell.

Naglasio je potrebu da se bude jedinstveno u osiguranju potrebnih koraka za stabilnu i prosperitetnu Evropu.

– To je naš kolektivni interes i najbolji način da gradimo prosperitetnu budućnost – zaključio je Borrell.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Demonstranti u Šri Lanki traže ostavku predsjednika, policija ih otjerala

Policija u Šri Lanki upotrijebila je suzavac i vodene topove da rastjera demonstrante koji su pokušali da se približe...