Bosanac Edin Berbić za Index o situaciji u Italiji i Covid-propusnicama: Prisiljeni smo da se vakcinišemo

preporučujemo

U Italiji je od danas obavezna Covid-propusnica na svim radnim mjestima. Potez da se radnička Covid-propusnica učini obaveznom u Italiji jedna je od najtežih svjetskih mjera protiv koronavirusa i pokazuje se kontroverznom.

Radnik koji ne posjeduje ovu propusnicu može biti novčano kažnjen do 1.500 eura, a riskira da dobije suspenziju s posla bez plate.

Jedan od radnika koji su vraćeni sa radnog mjesta je i dvadesetosmogodišnji Edin Berbić, porijeklom iz Visokog. Edin Berbić je u Italiju otišao prije dvije i po godine zbog posla. Radi na jednom brodogradilištu u gradu Monfalcone.

Kada je riječ o novom zakonu, Edin za “Index” kaže da je situacija poprilično napeta, jer puno ljudi nije primilo vakcinu vjerovatno zbog straha ili iz nekog drugog razloga.

– Od danas 15. oktobra uveden je zakon da nijedna firma niti institucija neće moći raditi bez zelenog kartona tj. dokaza o vakcinaciji, tako da su danas mnoge firme protestvovale i izašle na ulice – kazao je Berbić.

Istakao je kako se on nije planirao vakcinisati, ali da je bio prisiljen na to, pa je tako primio prvu dozu vakcine Pfizer.

Dokaz o vakcinaciji; Foto: Index.ba

– Ja sam primio jednu dozu vakcine, baš iz tog razloga što su nas prisilili, morali smo se vakcinisati, iako nismo htjeli – naglašava ovaj mladi momak.

Kaže da se može normalno raditi sa urađenim testom koji važi 48 sati ili da se posjeduje green pass.

Protesti u Italiji; Foto: Index.ba
Italija: Radnici ne žele uslovljavanje kako bi mogli raditi; Foto: Index.ba

– Počet ćemo raditi kad novi zakon donesu ili kada primimo vakcine, vidjet ćemo u ponedjeljak, šta će se dešavati, za sada smo kući – objašnjava Berbić i dodaje kako on nije išao na proteste koji su organizirani u cijeloj zemlji.

Najnovije

Vukanović: Zašto ne uhapsite Đokića, držite ga kao psa na lancu

Poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srpske Nebojša Vukanović obratio se na današnjoj sjednici NSRS te upitao ministra unutrašnjih poslova...