Bosanac u Austriji patentirao revolucionarnu vjetroturbinu za žičare!

Preporučujemo

Bosanac Ibrahim Sagerer-Forić u Austriji je patentirao revolucionarnu vjetroturbinu za žičare.
“BergWind je start-up iz Austrije, čij je osnivač Ibrahim Sagerer-Forić. Njegov cilj je pronaći i iskoristiti nove prostore za obnovljivu energiju. Uz patentirane energetske module BergWind, razne žičare mogu se nadograditi u solarne i vjetroelektrane”, objavio je dr. Edhem Čustović, inžinjer.
Navodi da energetske module BergWind dizajnira zajedno sa evropskim proizvođačima vjetroturbina.
“Ovo su vjetroturbine koje se mogu stegnuti za vučne žičare/sedežnice ili čak garažirati u gondolama! Tako se vjetroturbine mogu jednostavno i modularno instalirati, proširiti i održavati na postojećoj infrastrukturi u vjetrovitim planinama. Izgradnja tornjeva i transport pokretnom dizalicom ili helikopterom nije potrebna”, pojasnio je.
Prvi prototip BergWind turbine uspješno je testiran. Sagledan je utjecaj opterećenja vjetrom na težište cjelokupne konstrukcije i moguće vibracije. Ispitivanja su također obavljena pri malim brzinama vjetra od 2m/s kako bi se pratilo ponašanje pri poletanju.
Funkcija inovativnog ovjesa turbine i praćenje vjetra mogu se dokazati bez ikakvih problema. Zatim je planiran pilot projekat u kojem će se 3 turbine postaviti na vučnu dizalicu i testirati na dugoročnom testu.
Ibrahim ima diplomu znanosti (procesno inženjerstvo) i magisterij (konstrukcija postrojenja) na Sveučilištu primijenjenih znanosti Gornje Austrije. Više od 20 godina radi za Lenzing Group (firma koja se bavi razvoj inovativnih postrojenja i procesnih tehnologija oko celuloznih vlakana i srodnih rješenja), gdje je trenutno globalni stručnjak za istraživanje i razvoj.
Ibrahim i BergWind trenutno traže operatere žičara koji žele da s njima provedu prvu pilot studiju.
Dr. Čustović na kraju pita: “Ima li koga iz Bosne i Hercegovine da napravimo poveznicu sa Ibrahimom?”

Najnovije

Završena akcija “Niste same”: Paketi za žene i djevojke uskoro kreću za Tursku i Siriju

Regionalna Asocijacija Poduzetnica pridružila se kampanji Crvenog križa Federacije BiH "Niste same" za žene i djevojke Turske i Sirije. Bosnaskohercegovačke...