Bosanac u Danskoj proizvodi dijelove za NASA-u i ESA-u

Preporučujemo

Damir Ljubičić je rođeni Banjalučanin koji od 1995. godine živi i radi u Danskoj, gradu Odenseu. Njegova kompanija proizvodi svemirske komponente za NASA-u, ESA-u i od nedavno za Airbus.

On je vlasnik i osnivač kompanije Space Composite Structures, za koju je kazao da je nastala kao splet okolnosti, slučajnosti, malo sreće i malo umijeća.

- -

“Prije nego sam otvorio firmu radio sam u drugoj firmi koja se bavila razvojem vojnih sistema. U okviru te firme sam osnovao svemirsko odjeljenje koje sam vodio. Ta firma ne postoji više od prošle godine, a ja sam nastavio ovaj specifični biznis”, ispričao je u Novom danu na N1.

Kazao je da mu za posao nije trebala hrabrost.

“Nivo hrabrosti je bio veći kod moje mame kada se rastavila sa mojim ocem. Znate, ja živim u zemlji blagostanja, ne znam kakvu vratolomiju da izvršim – imat ću krov nad glavom i ručak. Sjećam se rata i užasa, a nije mi trebala hrabrost. Najgore što se može desiti je da žena i ja nećemo imati svako svoj automobil”, kazao je.

Trebao mu je fokus – a prije 15 godina kada je završavao fakultet – nije znao da će se baviti baš ovim poslom. Njegov savjet svima je sljedeći:

- -

“Pokušajte da uradite najbolje što možete. Ako svaki put date 100 posto sebe, uspjeh ne može da izostane”, poručio je Ljubičić.

Prije dva dana, 14. oktobra, njegova firma isporučila je prve komponente za Airbus. Za N1 je objasnio šta je srž posla njegove kompanije:

“Razvijanje i proizvodnja strukturalnih elemenata u kompozitnim materijalima. Ugljičnim vlaknima. To je ono što mi radimo inhouse. Pored toga dolaze ostali dijelovi, mi radimo šasiju za satelite od superlaganih materijala”, izjavio je za N1.

Tržišna prednost njegove firme je da su i proizvođači, a hardware u njegovom biznisu čini samo 10 posto udjela, odnosno 10 posto cijene. Svaki satelit je zaseban, a što se njegove kompanije tiče – svako ko je najbolji u onome što radi može dobiti posao.

Za projekte koje radi je rekao da o svakom pišu doktorsku disertaciju, a u budućnosti bi volio da se bavi komplikovanijim stvarima, složenijim komponentama, odnosno da uđu na sistemski nivo proizvodnje dijelova za svemirske komponente.

“Isporučujemo statičke komponente, volio bih da radimo mehanizme. Da se pomjerimo u lancu ishrane”, rekao je za N1.

Ljubičić je ocijenio da će im za taj poduhvat trebati najmanje 25 zaposlenih, a da je nivo posla koji sada obavljaju samo “niša u niši” kada se radi o svemiru.

Najnovije

Hapšenje u Višegradu, pronađena plantaža marihuane

Plantaža marihuane pronađena je na području Višegrada odakle je policija oduzela 43 saksije sa stabljikama kanabisa i više od...