Bosanskoj Krupi prijete poplave: Za 24 sata Una porasla za više od pola metra

Preporučujemo

Nagli porast temperature nakon obilnih snježnih padavina u Bosanskoj Krupi je posljednjih nekoliko dana uzrokovao porast vodostaja Une i Krušnice. Od jučer vodostaji imaju tendenciju ubrzanog rasta, za 24 sata Una je porasla za više od pola metra. Situacija je trenutno pod kontrolom, ali postoji bojazan od poplava zbog najavljenih kišnih padavina u narednim danima.

Vodostaj Une u Bosanskoj Krupi jutros u 8.00 sati je iznosio 272 cm, u 11.00 sati 276 cm, a odbrana od poplava je na 290 cm. Vodostaj rijeke Krušnice je na 351,5 cm, dok je u Otoci vodostaj Une na 292 cm. Svi vodostaji bilježe tendenciju rasta i zbog toga su ekipe na terenu, vreće se pune pijeskom i prave zaštitni bedemi, a u poslijepodnevnim satima održana je i vanredna sjednica Općinskog štaba civilne zaštite.

- -

Krušnica se izlila iz svog korita i plavi obradive površine i polja, a prijeti stambenim i pratećim objektima poput garaža, štala i hambara.Svetinja također, ali su preduzete sve mjere zaštite kuća. Bukovska je zaštićena prije nekoliko dana. Baštra se izlila na poljoprivredno zemljište. Pijesak je pripremljen i vrše se mjere zaštite od prodora vode u stambene objekte u Kajtezima, Bukovskoj, Svetinji, Redžićima, Bihaćkoj ulici.

U Bosanskoj Krupi su se pojavila i dva nova klizišta, u naselju Vrletnica i na samom kraju ulice Prvomajska prema Perni, ali na sreću životi ljudi kao i njihovi domovi nisu ugroženi.

„Općina, komunalno preduzeće i civilna zaštita su već poduzeli određene mjere, na nekoliko lokacija smo odvezli vreće i pijesak, građani se već pripremaju za plimni val i eventualne poplave. Imamo još neke lokacije koje pratimo i tu ćemo vjerovatno danas u toku dana reagovati, također odvesti pijesak i vreće. Nadamo se da do poplava neće doći, ali mi moramo biti spremni. Posljednjih godina smo mnogo radili na unapređenju civilne zaštite i zbog toga smo spremni dočekati najviše vode“, istakao je komandant OŠCZ Armin Halitović, stoji na stranici Bosanska Krupa.

Sjednica OŠCZ je u stalnom zasijedanju, sve do prestanka opasnosti. Ekipe komunalnog preduzeća, vatrogasne jedinice i vatrogasnih društava su trenutno na terenu i prate stanje u naseljima koja su najviše izložena poplavama a to su Uzune, Mašići, Svetinja, Baštra, Voloder i Redžića ulica.

- -

Pogledajte galeriju slika:

Najnovije

Drama u Slavoniji: Pijan u automobilu imao bombu, policajci ga priveli

U Hrvatskoj se jučer odigrala prava drama. Muškarcu (38) u petak u 13:30 sati u automobilu su našli bombu....