- Advertisement -

Bosna i Hercegovina 2022: Od “non-papera” do puzajućeg rata

Preporučujemo

Ugledni Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, koji ima specijalni konsultativni status pri Ekonomsko-socijalnom vijeću UN-a u New Yorku redovno analizira događanja na Bliskom istoku, Balkanu i svijetu.

U najnovijoj opsežnoj analizi „Bosna i Hercegovina 2022: Od ‘non-papera’ do puzajućeg rata“ bavi se aktuelnom uzavrelom političkom situacijom u našoj zemlji s aspekta implikacija dešavanja u širem regionu.

Od situacije u Ukrajini koja može eskalirati u vojni sukob i političkog stanja u EU gdje se pod patronatom mađarskog premijera Viktora Orbana i uz pomoć Rusije okupljaju krajnji desničari do odnosa između zvaničnog Beograda i Prištine i pokušaja prekrajanja granica u čiju svrhu su plasirani u javnost „non-paperi“ koji se pripisuju premijeru Slovenije Janezu Janši, IFIMES vidi koordiniranu akciju napada usmjerenih iz Orbanovih obavještajnih manevara i prema Sjevernoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini.

Posebno zanimljiv osvrt u ovoj analizi IFIMES daje na činjenice koje ukazuju na to da je Federacija BiH trenutno kičma ekonomskog sistema države BiH i upravo je se zbog toga pokušava podrivati kroz ekonomsko slabljenje, ispunjenje ciljeva tvrde struje HDZ politike te montirane sudske procese.

– U Federaciji BiH (51% teritorije BiH) odvija se tri četvrtine ekonomskih tokova u BiH. Kičma ekonomskog sistema države je Federacija BiH, koja je i u periodu korona krize ostvarila budžetski suficit od 120 miliona KM. Preko kriminalne i nezakonite raspodjele prihoda u Upravi za indirektno oporezivanje, kojom u ime Federacije BiH i države upravlja HDZBiH, više od 800 miliona KM se godišnje neopravdano i nezakonito isplaćuje entitetu Republika Srpska. Od tog iznosa jedan dio sredstva namijenjen je i za korupciju stranih zvaničnika, koji djeluju protiv BiH i njenih građana (i privrednih subjekata), koji kao poreski i drugi obveznici uplaćuju ta sredstva – analizira, između ostaloga, IFIMES.

Dalje se ističe kako Dragan Čović i HDZBiH blokiraju formiranje nove Vlade Federacije BiH, odnosno implementaciju izbornih rezultata iz 2018., uvjetujući formiranje nove Vlade FBiH donošenje novog izbornog zakona po HDZ-ovoj mjeri.

– Radi se o klasičnoj namjernoj opstrukciji i destabilizaciji (učešće u obavještajnoj operaciji „Kula“), jer je Čoviću jasno da se ne može donijeti izborni zakon po njegovoj želji i mjeri, kako bi njemu bilo osigurano da ponovno bude izabran za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda – navodi se dalje.

U analizi se apostrofira i da “ukoliko se ne zaustavi destruktivno djelovanje Bosna i Hercegovine ide ubrzano od „non-papera“ ka „puzajućem ratu“ i svi u tom lancu ukoliko se utvrdi njihova odgovornost mogu biti sankcionirani.”

– Bosna i Hercegovina ne bi bila dovedena u postojeću situaciju da su institucije pravosuđa pravovremeno odgovarajuće djelovale protiv svih onih koji krše ustav i zakone te ugrožavaju mir i stabilnost – zaključuje se, između ostaloga u analizi IFIMES-a čiji kompletan sadržaj se može pročitati ovdje.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Vučić: Najžešći pritisci po pitanju Kosova, imamo velike probleme

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se nalazimo u specifičnoj situaciji po pitanju svih dešavanja na i...