Bosna i Hercegovina još ne ispunjava zahtjeve SAD-a za izuzeće od viza

Preporučujemo

Bosna i Hercegovina mora ispuniti različite zahtjeve da bi njeni državljani mogli putovati u Sjedinjene Američke Države bez viza.

Iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a za Klix.ba su kazali da nakon ispunjena odeđenih uslova, država se uzima u obzir za sudjelovanje u Visa Waiver Program (Program izuzeća od viza).
“Sjedinjene Američke Države pozdravljaju saradnju sa Bosnom i Hercegovinom po pitanju različitih elemenata zahtjeva. Trenutno Bosna i Hercegovina ne ispunjava objektivne zahtjeve”, naveli su.

Iz ambasade SAD-a su nam rekli da sljedeći zahtjevi uključuju:

poboljšano sprovođenje zakona i razmjena podataka vezanih za sigurnost sa Sjedinjenim Američkim Državama;
izdavanje e-pasoša
stopa odbijanja viza za posjetioce (B) manja od 3 procenta;
blagovremeno prijavljivanje i praznih i izdatih izgubljenih i ukradenih pasoša;
održavanje visokih standarda u borbi protiv terorizma, provođenju zakona, kontrolu granica i sigurnost dokumenata.

Sjedinjene Američke Države tokom 2022. godine odbile su 19,91 posto zahtjeva za vize od ukupnog broja koje su podnijeli državljani Bosne i Hercegovine.

Državljani BiH i dalje trebaju vize za putovanje u SAD i to će zasigurno ostati nepromijenjeno još dugo vremena s obzirom da BiH ne ispunjava brojne zahtjeve američkih vlasti po ovom pitanju.

Apliciranje za američku vizu je složeno i zahtijeva mnogo dokumenata, provjere, ispunjavanja aplikacija i razgovor u ambasadi.

Ipak, mnoge države su pristupile programu SAD-a koji omogućava putovanja u tu državu do 90 dana bez potrebe za vizom.

Među njima su naši prvi susjedi, Hrvati, koji od kraja 2021. godine, mogu putovati u Ameriku bez viza u trajanju do 90 dana nakon što su ispunili sve kriterije koje su pred njih stavile američke vlasti. Osobe s hrvatskim pasošom tako danas mogu putovati u Ameriku s obavezom da prije putovanja izvrše prijave u Elektronski sistem za odobravanje putovanja (ESTA).

Najnovije

Naredne sedmice počinje suđenje Dodiku i Lukiću, a Sud izriče presudu Cikotiću

U Sudu Bosne i Hercegovine u srijedu, 6. decembra, planiran je početak suđenja početak suđenja Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike...