Bosna i Hercegovina za deset godina povećala izvoz u EU za 71 posto

Preporučujemo

BiH ostvaruje 65 posto svoje vanjske trgovine sa EU a od potpisivanja, odnosno stupanja na snagu, SSP-a/Privremenog sporazuma između EU i BiH u 2008. godini, zabilježen je rast izvoza BiH u EU od 71 posto.

Saopćeno je to, između ostalog, nakon trećeg sastanka Pododbora EU-BiH u sklopu SSP-a u oblasti trgovine i industrije, carina i poreza koji je održan u Briselu 18. oktobra.

- -

Na sastanku je razgovarano o stepenu implementacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i usklađivanju zakonodavstva zemlje sa pravnom stečevinom u oblasti trgovine i industrije, carine i poreza.

EU je ohrabrila BiH da intenzivira i u skorijoj budućnosti zaključi bilateralne pregovore s ciljem okončanja pristupnog puta u Svjetsku trgovinsku organizaciju (STO).

“EU u potpunosti podržava sve napore i spremna je da dalje pomogne BiH u finalizaciji pristupa u STO”, saopćeno je iz Delegacije EU.

Takođe, EU je primila k znanju zabrinutost BiH u pogledu mogućeg utjecaja konačnih mjera zaštite u oblasti čelika u EU na privredu u zemlji i obavijestila BiH o trenutnom statusu ispitivanja zaštitnih mjera za čelik.

- -

“Ključni cilj Europske komisije je da forma budućih mjera, ukoliko ih bude, ne ometa tradicionalne trgovinske tokove”, navodi se u saopćenju.

Sastankom su zajednički predsjedavali ispred EU g. Georg Ziegler iz Generalne direkcije za susjedstvo i pregovore o proširenju Evropske komisije, a ispred Bosne i Hercegovine g. Dragan Milović iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Najnovije

Zbog podrške Palestini austrijski aktivist optužen da je hvalio terorizam, bit će izveden pred sud

Austrijski aktivist Michael Probsting bit će izveden pred sud pod optužbom da je "hvalio i podržavao terorizam" zbog govora...