Bošnjaci nisu uložili veto na Zakon o legalizaciji bespravne gradnje RS-a jer “nisu pronašli ništa sporno”

Preporučujemo

Narodna skupština Republike Srpske prihvatila je na posebnoj sjednici izmjene i dopune Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata. Suština tog akta je mogućnost legalizacije bespravne gradnje, i to besplatno svima koji su bespravno izgradili kuće do 31. decembra 2013. godine.Kako smo pisali još u najavi ovog plana vlasti RS-a, bit će legalizirane desetine hiljada nezakonito izgrađenih objekata koji su, manje-više, na državnom zemljištu.

To je novo nepoštivanje odluke Ustavnog suda BiH, kao i odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta u vezi sa državnim zemljištem koju je nametnuo u aprilu ove godine kada je poništio Zakon o nepokretnoj imovini RS-a.

Zašto niko u Vijeću naroda Republike Srpske nije povukao vitalni interes pitali smo Aliju Tabakovića, delegata u Vijeću naroda RS-a iz reda bošnjačkog naroda.

“To je zakon u kojem nismo našli elemente za veto. Po tom zakonu rade vlasti u FBiH, tako da tu nismo mogli naći ništa. Ne znam koliki je broj objekata i šta će sve obuhvatiti. Mislili smo da to neće biti iskorišteno u predizbornu kampanju, ali je očito tako bilo namijenjeno i sve procedure su prošle”, dodao je.

Na pitanje da li će na ovaj način entitet oduzeti državnu imovinu, Tabaković kaže kako “vjerovatno ima i toga”.

Najnovije

Kolaps na bh. cestama, otežan saobraćaj: Vozači oprez!

  Na putevima u Bosni i Hercegovini danas se saobraća usporeno, po mokrom i klizavom kolovozu, saopćeno je iz Bosanskohercegovačkog...