Bošnjaci presuđuju-Dodik ili Ivanić u Predsjedništvu BiH

Preporučujemo

Piše: Edina LATIF 

Slijedi žestoka utakmica između kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda. Glavni rivali bit će Milorad Dodik i Mladen Ivanić.

- -

Ko je veći, a ko manji Srbin? Ko se više bori za srpski narod? Ko smije izvesti pripadnike Oružanih snaga BiH 9. januara u Banja Luci i postrojiti ih? Ko više negira državu Bosnu i Hercegovinu?

Ko naoružava policiju RS, a ko se tamo u Sarajevu dodvorava Bošnjacima i međunarodnoj zajednici? Ko je izdajnik srpstva? Kome je Srbska čast humanitarna, a kome paravojna formacija?

Pred nama je žestokih sedam mjeseci. I Ivanić i Dodik odavno su započeli kampanju. I prije potvrde kandidatura se krenulo sa udarcima ispod pojasa.

Obojica su snažni i lukavi političari sa harizmom. Ne manjka ni jednom ni drugom političkog iskustva. Što bi se reklo, izbirikani su dobrano. Utakmica će biti više nego zanimljiva.

- -

Ivaniću njegov glavni rival otvoreno zamjera bliskost sa „državnim institucijama“, nabija na nos da je pobijedio zahvaljujući bošnjačkim glasovima, naziva ga izdajicom i svako malo ističe da mu je Sarajevo bliže nego Banja Luka.

No, ne ostaje ni on Dodiku dužan. Baca mu rukavicu u lice podsjećajući ga da je on za razliku od njega imao 9. januara 2017. petlje da izvede iz kasarne i postroji u Banja Luci naoružane pripadnike OS BiH. I da prođe nekažnjeno. Imao je, poručuje, petlje da kao član Predsjedništva BiH poziva građane RS da izađu na neustavni referendum, a i sam je glasao ne poštujući tako kao državni zvaničnik odluke Ustavnog suda BiH.

Maše mu ispred nosa i neuspjelom revizije tužbe u Hagu, koju je, kako se to hvali Ivanić, lično on zaustavio svojim jednoipogodišnjim angažmanom. Hvali se da za razliku od Dodika dobro kotira u međunarodnoj zajednici, a njemu spočitava što je na američkoj crnoj listi.

Izborna matematika i jednom i drugom ide od ruke. Imaju statistiku na koliko to srpskih glasova mogu računati.

Ono na što obojica polažu nadu, a što će donijeti prevagu jesu zasigurno bošnjački glasovi u RS, kojih ima oko 45.000. S obzirom da nije ispoštovana presuda strazburškog Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Ilijaz Pilav i dalje se za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske može kandidovati samo Srbin.

Već je postalo tradicionalno da Bošnjake u manjem bh. entitetu, SDA poziva da glasaju za kandidate SNSD-a. Na izborima 2014. godine tako su svoje glasove dali Željki Cvijanović.

No, veći broj Bošnjaka tada je po upustvima nekih drugih probosanskih stranaka svoje glasove dao Mladenu Ivaniću.

Ovoga puta Ivanić neće moći računati na neke od njih. SBB je, pokazano je to kroz brojne izjave njegovih kadrova, već se svrstao na Dodikovu stranu, optužujući Ivanića da je pobijedio glasovima Bošnjaka, a ništa za njih navodno konkretnog nije uradio. Ni SDA neće odustati od dosadašnje prakse, te će svoje glasače vjerovatno usmjeriti da na listićima stave iks pored Dodikovog imena.

Ivanić je na izborima 2014. godine osvojio 317.799 glasova, a Cvijanović 310.867.

Dodik je podsjećanja radi osvojio 303. 496 glasova, dakle manje 7.000 od Cvijanović, što znači da su i za nju glasali Bošnjaci, ali koje je instruirala tada SDA, dok je Ivanić pobijedio zahvaljujuću upravo bošnjačkim glasovima nekih drugih stranaka.

I ovoga puta bit će rezultat ublizu. Odlučivat će 5.000 do 10.000 glasova.

Dodik ništa ne prepušta slučaju i dobrano sumnja u svoju pobjedu, iako lažiranim anketama pokušava pokazati svoju nadmoć. Osim što računa na bošnjačke glasove,  u igru je uključio i Srpsku naprednu stranku, koja je za člana Predsjedništva kandidovala bivšeg ministra MUP-a RS Darka Matijaševića.

Matijaševića zadaća bit će da odvuče barem 20.000 glasova ( moguće da će i više)  i to Ivanićevih kao zajedničkog kandidata Saveza za promjene.

Dodik ne misli samo na sebe, već po svaku cijenu želi sačuvati i poziciju predsjednika RS. Najvjerovatnije kandidat će biti Željka Cvijanović čiji će glavni rival biti predsjednik SDS Vukota Govedarica.

Na izborima 2014. godine Dodik je za predsjednika RS osvojio 303.496 glasova, dok je njegov protukandidat Ognjen Tadić imao 296.021 glas.

Uz Matijaševića kojeg će koristiti za svoju utakmicu na državnom nivou, lider SNSD-a vjernoj Željki Cvijanović pomoći će tako što je SNS za predsjednika RS kandidovao četničkog vojvodu Nikolu Poplašena. Cilj, odvuči Govedaricine glasače.

Ne treba zaboraviti da postoji scenarij po kojem Dodik ulazi u Predsjedništvo BiH samo sa ciljem da SNSD-u omogući što veći broj mandata u Parlamentu BiH, a onda se povlači i ustupa mjesto Nebojši Radmanovići koji je bio na državnoj listi, te preuzima za njega najvažniju poziciju, premijera RS.

Bošnjaci će u svakom slučaju biti presudni- Dodiku ili Ivaniću dati glasove. Ili izaći na izbore a ne glasati ni za jednog od njih.

Najnovije

Masovni protesti na ulicama Tel Aviva: Traži se ostavka Benjamina Netanyahua

Na ulicama Tel Aviva su danas nastavljeni protesti protiv premijera Izraela Benjamina Netanyahua i ostatka vlade koju predvodi. Već sedmicama...