Bošnjački pokret traži izvinjenje od ambasadora Srbije

Preporučujemo

Povodom zvanične izjave za javnost iz MUP-a KS kojom se objelodanjuju rezultati istrage o incidentu vezanom za lijepljenje plakata sa mrtvačkom glavom na ogradu ambasade Srbije u Sarajevu te identitet osobe koja je to učinila, Bošnjački pokret od Ambasade Srbije u BiH i od ambasadora Stanimira Vukičevića traži javno izvinjenje.

Ambasador Srbije Stanimir Vukičević prilikom ovog događaja je na nediplomatski i uvredljiv način prejudicirajući istragu o ovom događaju u medijima najdirektnije optužio Bošnjake i direktno Bošnjački pokret za ovaj čin sa očitom namjerom diskreditacije ove političke organizacije te pokušaja izdejstvovanja odluke o zabrani, sprečavanju legalnih i legitimnih demonstracije ovog Pokreta ispred ambasade Srbije na Dan njene državnosti, navodi se u saopćenju Bošnjačkog pokreta.

- -

Demonstracije koje je organizovao Bošnjački pokret nisu ni na kakav način provedene niti su za cilj imali namjeru vrijeđanja susjedne države Srbije, već jasnu osudu pokušaja aktuelne vlasti Srbije da kroz potpisivanje zajednjčke Deklaracije sa RS nametne nastavne planove i programe srbijanskog režima nacionalne grupe predmeta historije i geografije u osnovnim i srednjim školama u manjem bh. entitetu. Izjave ambasadora Stanimira Vukičevića za više desetina medija u BiH i Srbiji bile su drska uvreda prema članovima, simpatizerima Bošnjačkog pokreta i ukoliko ambasador ne učini javni čin izvinjenja Bošnjački pokret će razmotriti mogućnost podnošenja krivične prijave protiv ovog stranog diplomate zbog čina posticanja vjerske i nacionaalne mržnje u našoj državi, stoji u saopćenju.

Najnovije

Masovni protesti na ulicama Tel Aviva: Traži se ostavka Benjamina Netanyahua

Na ulicama Tel Aviva su danas nastavljeni protesti protiv premijera Izraela Benjamina Netanyahua i ostatka vlade koju predvodi. Već sedmicama...