Bračni par koji boluje od Alzheimera pobjegao iz staračkog doma uz pomoć Morseove abecede

preporučujemo

Dvoje štićenika doma za stare i nemoćne osobe Elmcroft u Tennesseeanu (SAD) iz doma je uspjelo pobjeći uz pomoć Morseove abecede, a zahvaljujući suprugovoj određenoj vojnoj obuci.

Bračni par koji imaju demenciju i Alzheimerovu bolest, uspjeli su dešifrirati i zapamtiti kod na elektronskoj bravi u domu u Elmcroftu, saopćeno je iz Nashville Tennessean. Oni su 2. marta izvan doma bili oko 30 minuta, prije nego što ih je stranac zatekao kako hodaju dva bloka od njihovog boravišta.

Suprug je rekao da je ranije radio s Morseovom abecedom u vojsci te je iskoristio to iskustvo kako bi zapamtio kod elektroničke tastature dok ga je osoblje ukucavalo. On i njegova supruga tada su mogli otključati vrata sigurne jedinice te su mogli napustiti dom.

Državni zvaničnici kaznili su Elmcrofta sa 2.000 dolara kao rezultat bijega. Iz ove ustanove kažu da su promijenili sve izlazne kodove te će spriječit slične incidente češćim provjerama doma.

“Sigurnost naših stanovnika glavni je prioritet naše starije životne zajednice. Zahvalni smo što je bračni par sigurno vraćeni u zajednicu. Državi i njihovoj porodici odmah smo prijavili situaciju te smo upotpunosti sarađivali sa državom”, rekli su iz doma.

Najnovije

U Neumu mnoštvo građana, ovogodišnja sezona bi mogla biti pun pogodak

U Bosni i Hercegovini vrhunac je toplotnog vala. Brojni građani spas od vrućina potražili su na bh. obali, u...