Brankica Glamočić sa suprugom djecu uči da postanu dobri ljudi

Preporučujemo

 Brankica Glamočić i njen suprug su odlučili 2005. godine da postanu hranitelji, a od tada su pružil utočište i normalan život za 19 djece, od kojih su se neki vratili biološkim porodicama, drugi su usvojeni, stariji su se osamostalili, a troje ih trenutno živi kod Glamočića. Trudili su se da svu djecu izvedu na pravi put, te ih učili da budu dobri đaci, dobra djeca, kako bi sutra postali dobri ljudi.

S njima u kući Brankičine majke u Laktašima trenutno su smještene beba, djevojčica koja je završila peti razred osnovne škole i sedamnaestogodišnji dječak koji s porodicom Glamočić živi već 13 godina. Za sve ove godine Glamočići se nikada nisu pokajali što su postali hranitelji, a u cijelom procesu najteže ima pada rastanak od mališana.

Obzirom na nedostatak hraniteljskih porodica u Bosni i Hercegovini, Glamočić hraniteljstvo preporučuje svima koji imaju mogućnosti da pomognu djeci kojima je potrebna pomoć, da im pruže ljubav i kućni ambijent, da im pomognu da normalno i zdravo odrastaju.

“Ljudi imaju svoju djecu i osjećaju ljubav prema njima i sad bi trebali da vide i drugu djecu koja nemaju roditeljske ljubavi, koja nisu u mogućnosti da prolaze kao njihova djeca. Preporučila bih svakome ko je u mogućnosti i ko ima ljubav da je pruži djetetu, da mu pomogne da i ono živi normalan život”, rekla je Glamočić.

Ekipi Anadolu Agency (AA) ponosno je ispričala da je djevojčica završila peti razred odličnim uspjehom, a dječak (17) drugi razred srednje škole vrlo dobrim uspjehom. Najmlađa, desetomjesečna beba za vrijeme posjete AA spavala je u kolicima.

Glamočići su postali hranitelji nakon što su u medijima vidjeli promociju hraniteljstva. Prijavili su se centru za socijalni rad, prošli edukaciju i 2005. godine dobili prvu djecu. U to vrijeme nakon zamjene imovine, deložirani su pa su smješteni u Banjaluci u takozvane “Deza kuće”, koje su sagrađene za smještaj hraniteljskih porodica. Nakon dva mjeseca u kuću je stiglo još četvoro djece.

U jednom periodu vodili su brigu o čak desetoro djece, a kada su se preselili bez obzira na manji prostor troje djece je odlučilo da ide s njima. Na samim počecima Glamočići su tražili da vode brigu o manjoj djeci, ali nekoliko godina kasnije brinuli su se i i starijima.

Najnovije

Biden ipak Ukrajini šalje projektile dugog dometa

Američki predsjednik Joe Biden obavijestio je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da će Washington opskrbiti Kijev projektilima ATACMS dugog dometa,...