Branko Petrić novi predsjednik CIK-a

Preporučujemo

U drugom krugu glasanja sa pet glasova “za” Petrić je izabran za novog predsjednika CIK-a, 1. oktobra preuzima dužnost. Branko Petrić tajnim glasanjem je u prvom krugu izabran za novog predsjednika CIK-a. Dobio je četiri glasa, a Novak Božičković tri glasa.

Većina od sedam članova CIK-a odlučila se za Petrića iako njemu mandat traje do potvrđivanja rezultata oktobarskih izbora, jer je Petriću redovni mandat istekao 23. septembra ove godine. Prema Izbornom zakonu, ukoliko članu CIK-a istekne mandat u toku izbornog procesa, on se produžava do potvrđivanja rezultata izbora. Mandat Ireni Hadžibadić ističe 1. oktobra.

Tokom rasprave istaknuto je da je aktuelna predsjednica iz reda ostalih, prije nje je bio predsjednik iz reda hrvatskog naroda, a prije toga iz reda bošnjačkog naroda, što znači da sada pozicija predsjednika CIK-a pripada članu iz reda srpskog naroda.

Predsjednik CIK-a rotira se nakon 21 mjesec. Ovo je prvi put da se rotacija dešava u vrijeme izborne kampanje.

Petrić je rođen 1959. gоdinе u Dеrvеnti. Prаvni fаkultеt završio je u Bеоgrаdu. Оd 1992. do 1996. prеdsјеdnik je Оsnоvnоg sudа, а pоtоm dviје gоdinе ministаr prаvdе u Vlаdi Rеpublikе Srpskе. Оd 1998. do. 2001. godine bio je аmbаsаdоr Bоsnе i Hеrcеgоvinе u Slоvеniјi. U junu 2004. godine Pаrlаmеnt BiH gа imеnuје zа člаnа Izbоrnе kоmisiје BiH. Za predsjednik-a CIK-a biran je i ranije, i to od аvgustа 2005.

Najnovije

Ronaldo zaprijetio napuštanjem reprezentacije Portugala

Cristiano Ronaldo, fudbalski reprezentativac Portugala i jedan od najboljih igrača svih vremena, zaprijetio je da će napustiti kamp reprezentacije...