Brian Eno: Dirljivo je ponovo biti u Sarajevu, divno je vidjeti normalan život ovdje

Preporučujemo

Multimedijalna instalacija pod nazivom ”77 Million Paintings” britanskog umjetnika Briana Enoa će biti otvorena za posjetioce 13. juna u 21:00 u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovaj svestrani i uticajni muzičar i producent, prvi put se u Bosni i Hercegovini predstavlja svojom vizuelnom muzikom, baziranom na stalnim istraživanjima svjetla kao umjetničkog medija.

Instalacija ”77 Million Paintings” prvi put je predstavljena 2006. godine u Tokiju, potom u Londonu i Veneciji, a narednih godina i u brojnim evropskim zemljama, Kanadi, Sjedinjenim Državama, Meksiku, Australiji. Svaka od instalacija rađena je namjenski za prostor u kojem se izlaže pa tako i instalacija koja će biti postavljena u glavnoj izložbenoj dvorani Historijskog muzeja BiH.

Umjetnik Brian Enoa je rekao da je inspiraciju za dijelove instalacije u Sarajevu pronašao u grafitima s ulica našeg grada.

”Primijetio sam da grafiti u Bosni i Hercegovini imaju oštre linije, što nije slučaj u drugim zemljama Evrope, gdje linije imaju mekše završetke. Uzeo sam neke od tih linija i ubacio ih u photoshop i dobio sam neke zanimljive slike”, rekao je Enoa.

Multimedijalna instalacija predstavlja 77 miliona različitih kombinacija audio i video sadržaja koji generiraju kompjuterski programi, a koji se niti u jednom trenutku ne ponavljaju, stvarajući tako za svakog posjetioca potpuno jedinstven umjetnički doživljaj i osobeno iskustvo. Enoa je dodao da pojedinac može provesti čitavu vječnost gledajući multimedijalnu instalaciju bez da bilo koju sliku vidi dva puta.

”Kad shvatite da se slike mijenjaju, ali polako, dođete u iskušenje da se zadržite i vidite šta će se sljedeće desiti. A sljedeća promjena dolazi vrlo, vrlo polako, ostaje neko vrijeme i pretapa se u nešto drugo. Postajete svjesni protoka vremena. Počinjete vrijeme drugačije doživljavati”.

Brian Eno se u svom izlaganju za medije osvrnuo na ratna dešavanja u Bosni i Hercegovini.

”Ovaj grad sam vidio tokom i poslije rata. Dirljivo je biti ponovo u Sarajevu i divno je vidjeti nešto što izgleda kao normalan život ovdje”, rekao je Eno.

Enoa sjećanja vežu na izvođenje čuvene pjesme koju je komponovao zajedno sa Bonom, a koju su članovi U2-a zajedno sa Lucianom Pavarottijem izveli na velikom koncertu u Modeni. Eno je ovu pjesmu zajedno sa U2- om izveo na velikom koncertu grupe U2 na Koševu 1996. godine. Također organizacija ”War child” preko koje je prikupljao pomoć za opkoljeno Sarajevo zajedno sa svojim prijateljima David Wilson i Bill Leeson budi mnogo divnih uspomena.

Najnovije

Biden ipak Ukrajini šalje projektile dugog dometa

Američki predsjednik Joe Biden obavijestio je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da će Washington opskrbiti Kijev projektilima ATACMS dugog dometa,...