Brisel: Samit EU o migrantskoj krizi

Preporučujemo

U Briselu danas počinje dvodnevni samit lidera EU na kojem se očekuje da će glavna tema biti migrantska kriza, nakon što su pokrenuta pitanja o tome ko bi trebalo da preuzme odgovornost za zbrinjavanje migranata.EU je zabrinuta zbog pojave nove migrantske rute preko Balkana, od Grčke, preko Albanije, Crne Gore i BiH, nakon što su Austrija i Njemačka promijenile politiku u vezi sa dolascima novih migranata, piše “Al džazira”.

Lideri EU će se tokom dvodnevnog samita u Briselu fokusirati na probleme migracije, bezbjednosti i odbrane, kao i na ekonomska i finansijska pitanja.

AP navodi da će tokom predstojećeg samita ponovo biti razmotreno sve što je dogovoreno 24. juna, kada je ideja se provjera lica koja traže azil u Evropi vrši u Sjevernoj Africi i na Balkanu dobila podršku nekoliko lidera EU.

Ohrabrene sporazumom sa Turskom, koja je od 2015. godine smanjila priliv migranata za 97 odsto, članice EU su spremne da “daju zeleno svjetlo” za otvaranje centara za provjeru u Alžiru, Egiptu, Libiji, Maroku, Nigeru i Tunisu, a razmatra se i mogućnost osnivanja prihvatnih centara u Albaniji.

Nova populistička Vlada Italije prestala je da prihvata nove migrante koji dolaze iz Afrike, dok je njemačka kancelarka Angela Merkel pod pritiskom da ubijedi Italiju da prihvati migrante koji su iz ove zemlje došli u Njemačku, javio je AFP.

Američka agencija “Blumberg” objavila je da se očekuje da će se evropski lideri dotaći i teme mogućnosti pristupanja Makedonije i Albanije EU.

Makedonski premijer Zoran Zaev suočen je sa protivljenjem dijela građanja novom nazivu države, o čemu je dogovor postugnut ranije ovog mjeseca i riješen dugogodišnji spor sa Grčkom.

Tokom samita očekuje se da će evropski lideri razgovarati i o reformama eurozone, koje je predložio francuski predsjednik Emanuel Makron.

Kada je riječ o trgovini, očekuje se da će lideri EU podržati recipročne korake protiv SAD nakon uvođenja tarifa na uvoz čelika i aluminijuma, a podržaće i tužbu protiv SAD u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Po pitanju “Bregzita”, ne očekuje se neki veliki napredak zbog neslaganja unutar same britanske Vlade o naredim koracima.

Najnovije

Džaferović u Pragu: Sazrela svijest da je približavanje EU način da se osnaži mir u BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je da je samit Evropske političke zajednice u Pragu važan zbog...