Britanska ambasada: Nećemo komentirati smiješne Dodikove teorije zavjere

Preporučujemo

Britanska ambasada neće “uživo” komentarisati rastući spisak smiješnih teorija zavjere koji promoviraju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i RTRS, javni emiter za koji je EU u izvještaju o BiH iz 2016. godine potvrdio da je pod jakim uticajem njegove stranke.

Ali, ne možemo ignorisati nedavne neosnovane napade na dvoje poznatih novinara, koji su, zajedno sa mnogim drugim, nedavno učestvovali u Britansko – bh. Fellowship programu, saopćila je Ambasada Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH.

Ova vrsta političkog pritiska i zastrašivanja je u potpunosti neprihvatljiva i napad je na slobodu izražavanja.

Zapravo, Britansko-bh. Fellowship program ima gotovo 250 učesnika, koji dolaze iz polja politike, civilnog društva, biznisa i medija. Viši zvaničnici Vlade RS i RTRS-a su također učesnici ovog programa. Veoma je razočaravajuće to da je predsjednik Dodik odlučio da predstavlja Ujedinjeno Kraljevstvo kao neku vrstu prijetnje Republici Srpskoj.

Izmišljanje lažnih prijetnji je možda dobar način ubiranja izbornih poena, ali nosi rizik da ugrozi dugoročne odnose sa Ujedinjenim Kraljevstvom.

Ujedinjeno Kraljevstvo je dugogodišnji partner Republike Srpske i svake godine ulažemo milione konvertibilnih maraka kako bi pomogli vlastima Republike Srpske da ispune svoje važne ustavne obaveze u sklopu BiH.

Samo u zadnjih nekoliko godina pomogli smo u izradi transportne i energetske strategije za RS, koje su otključale investicije vrijedne desetinemiliona eura.

Poboljšali smo poslovnu klimu u mnogim gradovima, od Banja Luke do Trebinja, i uspostavili smo novi, on-line sistem registracije novih kompanija na jednom mjestu (one-stop shop).

Radimo s policijom RS-a kako bismo poboljšali njihovu sposobnost da se bore protiv terorizma i organizovanog kriminala, a sa sudovima kako bi ubrzali rješavanje privrednih sporova. Pomogli smo izradi novog zakona koji će pružiti veću podršku civilnim žrtvama rata. U Banja Luku smo doveli izložbe velikih umjetnika Damian Hirsta i Grayson Perryja.

Osigurali smo stipendije da mladi ljudi mogu studirati na vodećimbritanskim univerzitetima. I da, nastavljamo davati doprinos EUFOR-u u vidu snaga kako bi se osiguralo sigurno i sigurno okruženje u cijeloj BiH.

Ovo nisu djela zemlje koja ima za cilj da naruši ili destabilizuje RS. Upravo suprotno, mi želimo jaku, stabilnu i prosperitetnu RS, u sklopu jake, stabilne i prosperitetne BiH.

Ujedinjeno Kraljevstvo ne zauzima strane na izborima u BiH. Na građanima je da odaberu svoje predstavnike, prenosi radiosarajevo.

Naše opredjeljenje je da radimo s bilo kim ko će poštivati ustav i provoditi reforme koje će učiniti da ova zemlja postane bolja za živjeti u njoj. Želimo čuti puno više o planovima stranaka da ojačaju ekonomiju i vladavinu prava, te da zaustave odliv mozgova i mladih, kako bi mi mogli planirati da pružimo podršku takvim naporima.

Ljubazno molimo sve relevantne faktore da se fokusiraju na ova važna unutrašnja pitanja i da prestanu sa pokušajima da uvuku Ujedinjeno Kraljevstvo u svoje izborne kampanje, navodi se u saopćenju Ambasade Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH.

Najnovije

Mostar: Tijelo državljanina Malezije koji je skočio sa Starog mosta u Neretvu još nije pronađeno

Tijelo državljanina Malezije koji je sa Starog mosta u Mostaru prošlog utorka skočio u Neretvi i nije isplivao, uprkos...