Britanska ambasadorica u UN-u Pierce: Smatram da je Turska moderna demokratija

Preporučujemo

Britanska ambasadorica u Ujedinjenim nacijama (UN) Karen Pierce je, u vezi sa slučajem američkog svećenika Andrewa Brunsona kojemu se sudi u Turskoj, poručila kako smatra da je Turska moderna demokratija i da će se pridržavati vladavine prava i pravnih normi, javlja Anadolu Agency (AA).

Pierce, koja ovaj mjesec predsjedava Vijećem sigurnosti UN-a, odgovarala je na pitanja novinara američke televizije Fox News.

- -

Pierce je govorila o američko-turskim odnosima, stavu američkog predsjednika Donalda Trumpa prema Turskoj kada je riječ o slučaju američkog svećenika Andrewa Brunsona, protiv kojeg se u Turskoj vodi sudski proces.

“I Turska i SAD su naši NATO saveznici i pridajemo veliki značaj odnosima sa obje zemlje. U prošlosti su bile vrlo bliske (SAD i Turska). Smatram da je to tema koju ove dvije zemlje trebaju riješiti međusobno. Nisam imala informaciju o sastanku ambasadora Boltona i turskog ambasadora, ali smatram da je to jedan dobar korak prema naprijed”, kazala je Pierce.

Na pitanje da li bi oslobađanje svećenika Brunsona omekšalo krizu između dvije zemlje, odgovorila je:

“Možda. Znam da postoje još neki problemi u odnosima. Smatram da je Turska moderna demokratija i da će se pridržavati vladavine prava i pravnih normi. Ranije smo upućivali pozive za nezavisno pravosuđe. Smatram također da s Turskom trebamo nastaviti raditi na pojedinim pravosudnim temama.”

Najnovije

Modriča: U požaru u zdravstvenoj ustanovi stradala jedna osoba

Jedna osoba poginula je u požaru koji se tokom noći desio u jednoj javnoj zdravstvenoj ustanovi u Modriči. Kako je...