Britanske trupe dolaze u BiH da spriječe miješanje Rusije u izbore

preporučujemo

Velika Britanija će poslati 40 pripadnika vojske koji će se pridružili misiji EU i NATO-a u Bosni i Hercegovini kako bi spriječili rusko miješanje u oktobarske izbore, piše britanski The Times.

Britanski ministar odbrane Gavin Williamson o ovome će obavijestiti 28 ministara odbrane zemalja članica NATO-a na sastanku u Briselu, te reći kako će taj potez potvrditi važnu ulogu Ujedinjenog Kraljevstva za evropsku sigurnosti, prenosi isti izvor.

“Ovaj razmještaj snaga pokazuje našu predanost da izbori u Bosni budu slobodni i pošteni – te da se održe bez prekida i malicioznih vanjskih uticaja”, rekao je ministar odbrane tokom dvodnevnog sastanka u sjedištu NATO-a.

“Naše oružane snage imaju vodeću ulogu u zaštiti stabilnosti, prosperiteta i načina života za milione ljudi na zapadnom Balkanu i diljem Europe”.

Britanske trupe će pridonijeti “specijalističkom nadzoru obavještajne radne grupe” koju čine saveznici EU i NATO-a, koji će posmatrati predizbornu kampanju.

Zadržati će se šest mjeseci na Zapadnom Balkanu kao dio EUFOR misije pod nazivom Operacija Althea, a kojom zapovijeda NATO, objavila je N1.

Pročitajte:  Srušio se avion u Rusiji, poginulo 19 osoba

Najnovije

Evropski zvaničnici se oprostili od Merkel: Bez vas će EU biti kao Pariz bez Eiffelovog tornja

Njemačka kancelarka Angela Merkel broji posljednje dane na ovoj funkciji, a samit Evropske unije koji se jučer i danas...
Pročitajte:  Iran planira konferenciju o Afganistanu, pozvana i Rusija