Britanski “Guardian”: Ratni zločinac Radovan Karadžić u VELIKOJ PANICI, protivio se služenju kazne u britanskom zatvoru

preporučujemo

Osuđeni ratni zločinac i prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić protivio se da ostatak zatvorske kazne služi u zatvoru u Velikoj Britaniji zbog toga što su u zatvoru “Wakefield” islamski ekstremisti prerezali grkljan bivšem srpskom generalu i ratnom zločincu Radislavu Krstiću, piše britanski “Guardian”.

Kako piše Guardian, Karadžić se protivio transferu iz bezbjednosnih razloga, pozivajući se na slučaj bivšeg srpskog generala Radislava Krstića, kojem su islamski ekstremisti prerezali grkljan u zatvoru “Wakefield” u zapadnom Yorkshireu i bivšeg liberijskog predsjednika Charlesa Taylora, koji je također osporio da služi kaznu u Velikoj Britaniji.

Ali Carmel Agius, predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, naredio je njegov transfer nakon saslušanja.

„Protivimo se tome zbog onoga što se dogodilo generalu Krstiću u Velikoj Britaniji, kao i zbog poteškoća sa kojima se suočio bivši predsjednik Liberije Charles Taylor. Zbog velikog procenta Muslimana u zatvorskoj populaciji, vjerujemo da bi Karadžić mogao biti u opasnosti i da bi ostao siguran, biće potrebno da bude u samici“, rekao je advokat Radovana Karadžića, Peter Robinson.

Podsjećanja radi, Velika Britanija je danas prihvatila da se na njenu teritoriju radi izdržavanja kazne dovede Karadžić, koji je osuđen u Haškom sudu na doživotni zatvor zbog genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti. Karadžić (75) je za sada u pritvornom centru UN u Hagu.

On čeka da bude prebačen u zatvor koji se nalazi van Holandije, gdje će izdržavati kaznu, između ostalog za svoju ulogu u masakru u Srebrenici za vrijeme agresije na BiH, prenela je agencija France press.

“Radovan Karadžić jedna je od retkih osoba koja je proglašena krivim za genocid. On je odgovoran za masakr muškaraca, žena i dece za vrijeme genocida u Srebrenici i učestvovao je u nastavku opsade Sarajeva sa svojim bespoštednim napadima na civile“, rekao je britanski ministar spoljnih poslova Dominic Raab.

Raab je rekao da Britanci treba da budu ponosni na britansku podršku hapšenju Karadžića i njegovom dovođenju u zatvorsku ćeliju koja ga čeka, i da je Britanija podržavala potragu za pravdom za te gnusne zločine 30 godina.

Žalbeno vijeće međunarodnog suda u Hagu pravosnažno je u martu 2019. osudilo bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid i zločine protiv čovječnosti nad nesrbima tokom rata u BiH. Time je pooštrena kazna kojom je Haški tribunal, u martu 2016, Karadžića prvostepeno osudio na 40 godina zatvora.

Pored genocida, Karadžić je osuđen za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana djela, terorisanje civilnog stanovništva, nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca. Ta krivična djela kvalifikovana su kao zločini protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata.

Poslije smrti bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića 2006. godine, Karadžić je najviši zvaničnik koji je morao da odgovara za rat u Bosni, navodi France press.

Uhapšen je 2008. poslije 13 godina skrivanja, prije nego što je predat Haškom tribunalu. Prvu optužnicu protiv Karadžića, Haški tribunal podigao je u julu 1995.

Najnovije

U Neumu mnoštvo građana, ovogodišnja sezona bi mogla biti pun pogodak

U Bosni i Hercegovini vrhunac je toplotnog vala. Brojni građani spas od vrućina potražili su na bh. obali, u...