Britanski ministar suprugu Kineskinju predstavio kao Japanku

Preporučujemo

Britanski ministar spoljnih poslova Jeremy Hunt pri susretu s kineskim kolegom u Pekingu izazvao je smijeh kad je svoju ženu Kineskinju predstavio kao – Japanku.

“Moja žena je Japanka”, rekao je Hunt prilikom susreta s šefom kineske diplomatije Vang Jiem.

- -

Hunt, koji je početkom jula zamijenio na funkciji Borisa Johnsona, brzo se ispravio, prenosi N1.

“Moja žena je Kineskinja – kakva strašna greška”, rekao je i izazvao smijeh domaćina.

Kina i Japan imaju u najmanju ruku komplikovane odnose, a Peking često zamjera svom susjedu da nedovoljno priznaje zločine okupatorske japanske vojske u Kini u Drugom svjetskom ratu.

Dok se Velika Britanija priprema da napusti Evropsku uniju, Hunt je odabrao Kinu kao prvu stanicu svoje prve turneje po inostranstvu, u nadi da će ojačati trgovinske veze dvije zemlje. Poslije Pekinga će posjetiti Pariz i Beč.

- -

“Moj odnos s Kinom ide daleko. Moja žena je Kineskinja i moja djeca su djelimično Kinezi. (…) Moja velika nada je da ćemo uspjeti da produbimo prijateljstvo Kine i Velike Britanije, što naravno podrazumijeva i bavljenje temama o kojima imamo različite stavove”, rekao je Hunt i dodao da u Kini, koju je prvi put posjetio s 19 godina, ima jake porodične veze.

Hunt i Vang će, kako se očekuje, pored ostalog razgovarati i o Sjevernoj Koreji i klimatskim promjenama a kasnije će održati konferenciju.

Najnovije

Delegacija EU poručila vlastima BiH: Najvažniji zakoni još nisu usvojeni

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini oglasila se na mreži X gdje su istaknuli da je bilo pozitivnih...