Britanski naučnik o mjerama: Zatvaranje vrata staje, nakon što je konj pobjegao

Preporučujemo

Promjene pravila putovanja stigle su prekasno da bi imale utjecaja na potencijalni val omikron varijante u Ujedinjenom Kraljevstvu, rekao je naučni savjetnik britanske vlade Mark Woolhouse, prenosi BBC.

Woolhouse je rekao da ga donošenje novih pravila podsjeća na „zatvaranje vrata staje nakon što je konj već pobjegao”.

On je naglasio da će, iako su uvezeni slučajevi omikron varijante „važni”, prenošenje unutar zajednice biti pokretač idućeg vala.

Dodao je da je broj slučajeva zaraze omikron varijantom trenutno jako nizak te da misli da se prije radi o stotinama „nego o hiljadama”.

Nova pravila stupaju na snagu u utorak

Izmjene pravila putovanja koje stupaju na snagu u utorak uključuju testiranja prije polja za ljude koji stižu u Veliku Britaniju te stavljanje Nigerije na crvenu listu zemalja.

Vlada je poručila da su promjene bile nužne zbog porasta slučajeva zaraze omikron varijantom, povezanih s putovanjima.

Ministar zdravstva Sajid Javid rekao je da su mjere privremene.

Nigerija će biti dodana na crveni popis zemalja od ponedjeljka, što znači da će osobe koje se vraćaju iz Nigerije morati 10 dana ostati u samoizolaciji u predviđenom hotelu.

Udarac za turizam

Turistička industrija je promjene pravila opisala kao težak udarac.

Potpredsjednik vlade Dominic Raab priznao je da bi mjere mogle „uzrujati ili omesti” neke ljude, no ustrajao je u tome da je bilo ispravno da ministar rano poduzmu „postupne korake” kako bi izbjegli „veće poremećaje” u turizmu i privredi.

Najnovije

Prijevoz putnika željeznicom u FBiH u drugom kvartalu povećan za 215,7 posto

U željezničkom putničkom prijevozu u Federaciji BiH u drugom kvartalu ove godine prevezeno je ukupno 105.359 putnika i ostvareno...