Britanski parlamentarci: Milorad Dodik glavni krivac za političku situaciju u BiH

preporučujemo

Britanski parlament danas raspravlja o BiH. Prva se obratila parlamentarka Alicia Kearns, koja je i pozvala na ovu debatu. Kako je istakla, danas se nalazimo bliže nego ikad konfliktu na Balkanu.

– Vidimo porast mržnje, podjela, straha, otvaranja rana iz proteklog rata i zato sam pozvala na današnju debatu. Ja vjerujem da svako od nas ovdje ima jednu zajedničku odgovornost i to je da zaštitimo našu naciju. Ali, također dijelimo odgovornost da spriječimo gubitke života i da se borimo za ljudska prava. Sada više nego ikada, Velika Britanija i mi danas koji se ovdje nalazimo moramo se uzdići i biti odgovorni. Prije više 26 godina, ista mržnja i nacionalizam je doveo do krvoprolića u BiH – rekla je Kearns na početku svog izlaganja.

Dodala je da se sukobi moraju spriječiti i da su mir i sigurnost u BiH imperativ.

– Dodiku se ne smije davati prostor da ovako radi. Balkanske nacije su zaista dio regiona. Pozivam međunarodnu zajednicu da djeluje odmah. Mi imamo obavezu prema građanima BiH, mir je prioritet, i vrijeme za diplomatiju i obećanja je sada – izjavila je Kearns.

Najnovije

Lavić i Zornić: Blokadu institucija je započeo HDZ! O državi pregovarati isključivo u Sarajevu, a ne u Neumu i kafanama

Gostujući na Hayat TV profesor Senadin Lavić govoreći o izbornim reformama i pregovorima koji traju, a u kontekstu neprovođenja...