Brnabić: Priznanje Kosova ne bi bilo kompromis

preporučujemo

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da se mora postići kompromis oko Kosova, ali da ni priznanje nezavisnosti ni insistiranje da Kosovo pripada Srbiji nisu kompromisna rješenja.

Brnabić je u intervjuu dnevniku Welt rekla da su odnosi s Prištinom za “Srbe teški i emocionalni” i da je predsjednik Aleksandar Vučić učinio hrabar i odgovoran korak kada je počeo interregionalni dijalog, pošto je dotle svaki razgovor bio tabu.

“Kosovo je bilo Srbija. Tačka. Sada moramo naći kompromis. Srbija nikada neće priznati nezavisno Kosovo. To ne bi bio kompromis. A kada bismo i dalje insistirali da Kosovo pripada Srbiji, kompromis ne bi bio moguć”, rekla je Brnabić.

Premijerka Srbije je rekla da obje strane moraju da izađu iz udobne zone svog uvreženog načina razmišljanja i ocijenila da Priština to do sada nije učinila, prenio je DW.

Ona je rekla da Priština nije počela da sprovodi osnovu Briselskog sporazuma – uspostavljanje Zajednice srpskih opština, kao i da se povećao broj napada na Srbe na Kosovu što, prema njenim riječima, “ukazuje da bi namjera Prištine mogla da bude i da se otjeraju svi Srbi” – što Srbija neće dopustiti.

Srbija je spremna za razgovore. Ali za to nam je potreban partner”, rekla je ona.

Povodom mogućeg ulaska Srbije u Evropsku uniju 2025. godine, Brnabić je rekla da je to samo orijentacioni datum koji nije garancija, ali datum koji je moguć ako Srbija bude radila efikasno.

Brnabić je rekla i da Evropa ne treba da se brine zbog dobrih odnosa Srbije i Rusije, jer je EU strateški fokus Srbije, koji Rusija razumije, baš kao što i Evropska unija razumije tradicionalno bliske odnose Beograda i Moskve.

Premijerka Srbije je rekla da srbijanska policija i vojska dobro sarađuju sa susjednim državama i agencijom EU za zaštitu granica Frontex po pitanju migranata i da će to dalje činiti.

“U izbjegličkoj krizi smo vratili sa granice više od 40.000 osoba koje su htjele da uđu ilegalno. To ćemo i dalje činiti. Zato svaka buduća zajednička migraciona politika mora da obuhvati i balkanske države. Ako zajednička politika sa EU bude fer i u skladu sa dogovorenim, i mi ćemo u njoj učestovati”, rekla je ona.

Brnabić je rekla da u Srbiji sada ima 4.000 izbjeglica i da 500 izbjegličke djece ide u srbijanske škole.

Najnovije

Ministarstvo sigurnosti potrošilo oko 12.000 KM na poklone, ručkove u Blagaju, Bihaću…

U Ministarstvu sigurnosti BiH, za razliku od ostalih, niko nema pravo na biznis kartice za reprezentaciju pa ih niko...