Brojni lideri oglasili se nakon smrti Kofi Annana: Afrika i svijet su izgubili posebnu osobu

Preporučujemo

Širom Afrike vlada šok i tuga zbog smrti bivšeg generalnog sekretara Ujedinjenih naroda (UN) i dobitnika Nobelove nagrade za mir Kofi Annana, prenosi Anadolu Agency (AA).

Annan je preminuo danas u 80. godini života.

- -

“Afrika i svijet su izgubili posebnu osobu”, saopćeno je iz Fondacije Nelson Mendela.

Riječi saučešća uputili su mnogi afrički lideri uključujući i predsjednika Kenije i Južnoafričke Republike Uhurua Kenyattu i Cyrila Ramaphosu.

Nigerijka Amina Mohammed, zamjenica generalnog sekretara UN-a, napisala je na Twitteru da je Annan dao glas nemoćnima. Zvala ga je njenim prijateljem, herojem i inspiracijom.

Povodom smrti bivšeg generalnog sekretara Ujedinjenih naroda oglasio se i ruski predsjednik Vladimir Putin koji je kazao da se divio tom čovjeku.

- -

Iz Kremlja je porodici upućeno saučešće navodeći da će čuvati uspomenu na njega.

“Iskreno sam se divio njegovoj mudrosti i hrabrosti, kao i njegovoj sposobnosti da donosi izbalansirane odluke čak i u najtežim i kritičnim okolnostima”, napisao je Putin.

Ogromnim svjetskim liderom i nepokolebljivim borcem za mir, pravdu i vladavinu prava, Annana je nazvao i iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif.

“Počivaj u miru, dragi moj prijatelju”, poručio je Zarif.

Riječi saučešća uputili su i francuski predsjednik Emmanuel Macron, britanska premijerka Theresa May kao i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Kofi Annan i Ujedinjeni narodi su dobili Nobelovu nagradu 2001. godine za njihov doprinos bolje organizacije i mir u svijetu.

Annan je svoju karijeru započeo godine 1962. u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Od 1972. do 1974. godine bio je direktor turizma u Gani. Od 1987. držao je neke od najvažnijih položaja u UN-u, uključujući mjesto pomoćnika glavnog sekretara. U 1990-im je bio zadužen za mirovne operacije, a od oktobra 1995. bio je posebni izaslanik UN-a za bivšu Jugoslaviju.

Vijeće sigurnosti UN je 13. decembra 1996. imenovalo Annana generalnim sekretarom. Mandat mu je obnovljen 2002. godine.

Najnovije

Bećirović uoči puta za New York: Istina i presude se ne mogu sakriti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Željko Komšić sutra putuju u New York. Tamo će u četvrtak...