Brutalno ubistvo novinarke Kim Wall: Tražit će se doživotna kazna za inovatora Peter Madsena

Preporučujemo

Danski tužioci optužili su inovatora Peter Madsena da je ubio švedsku novinarku Kim Wall te će ga pokušati zatvoriti na doživotnu kaznu, piše BBC.

Ostaci Wall pronađeni su na moru 21. avgusta 2017. godine, 11 dana nakon što ga je intervjuisala. Madsen je optužen da je ubistvo planirao, mada je on samo priznao da je unakazio dijelove njenog tijela – ubistvo poriče.

- -

Kim je zadnji put viđena živa 10. avgusta u večeri kada se sastala sa Madsenom na njegovoj podmornici, piše BBC, jer je radila priču o njegovom poduhvatu.

Njen momak je prijavio nestanak odmah sljedeći dan jer se nije vratila sa putovanja. Policija vjeruje kako je Madsen namjerno potopio podmornicu taj dan.

Torzo od novinarke uočen je na moru 21. avgusta, ali njena glava, noge i odjeća, nisu pronađeni do 6. oktobra.

- -

“Ovo je jako neobičan i ekstremno brutalan slučaj”, rekla je tužiteljica Jakob Buch-Jepsen te je dodala kako se nada da će mediji poštovati jer će svi dokazi biti prvo predstavljeni na sudu, ne u medijima.

Madsen je rekao da je Wall sigurno ostavio u Copenhagenu, ali je kasnije promijenio priču i rekao kako se desila “užasna nesreća” te ju je sahranio u more i planirao i sebe ubiti tako što bi potopio podmornicu.

Kasnije je rekao kako je otrovana ugljenmonoksidom u podmornici dok je on bio na palubi.

I dok je na početku poricao da je isjekao njeno tijelo, poslije je priznao da je unakazio njeno tijelo i bacio ga u more.

Inače, Wall je imala dugu karijeru kao novinarka. Izvještavala je iz Sjeverne Koreje, Južnog Pacifika, Ugande i sa Haitija, a pisala je za New York Times, Guardian, Vice i South China Morning Post.

Foto: BBC

Suđenje počinje 8. marta, a očekuje se da će završiti u aprilu.

(Ines Sandžaktarević)

 

Najnovije

Poznato kada će Barbarez biti predstavljen kao novi selektor

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine dobija novog selektora, a mjesto šefa stručnog štaba nacionalnog tima preuzet će legendarni Sergej...