Bugajski o ubrzanom naoružavanju Srbije: Nabavlja se oružje iz Rusije i moglo bi se koristiti u slučaju rata u BiH

Preporučujemo

Janusz Bugajski kaže da manji susjedi Srbije ne samo da trebaju biti zabrinuti, već bi trebalo i da preispitaju svoje odbrambene stavove i vojne sposobnosti, naročito zbog ubrzanog naoružavanja Srbije

– Odlučeno je da se pozove nekoliko nazadnih demokratija zato što su važni saveznici i što bi njihovo isključenje sa samita poslalo negativan signal nezainteresovanosti ili zanemarivanja, kaže u razgovoru za “Danas” Janusz Bugajski, viši saradnik Fondacije Jamestown iz Washingtona i stručnjak za Balkan, komentarišući to što je i Srbija na kraju pozvana na Samit za demokratiju koji 9. i 10. decembra organizuje predsjednik SAD-a Joseph Biden.

Bugajski dodaje da su Srbija i Kosovo pozvane djelimično i zato da „pokažu da mogu da napreduju u svojim bilateralnim odnosima uporedo sa demokratskim razvojem. Učešće Srbije na Samitu, također, pokazuje da zemlja pripada transatlantskoj zajednici, a ne ruskoj imperijalnoj Euroaziji“.

-Međunarodni institut za bezbjednost iz Beograda saopštio je da će SAD u januaru uvesti sankcije pojedincima sa Balkana na osnovu akta Magnitskog. Sankcije će, kako se navodi, biti uvedene dijelu političke i poslovne zajednice u Srbiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori i na Kosovu, a na pitanje može li se pretpostaviti ko je na spisku Bugajski kaže: “Nijedno ime nije javno objavljeno, ali ako se prikupi dovoljno dokaza, onda bi ova inicijativa mogla ukazati na političare i biznismene umiješane u korupciju velikih razmjera, organizovani kriminal ili represiju u prošlosti i ratne zločine. Sankcije bi mogle obuhvatiti zabranu putovanja u SAD, zamrzavanje imovine u bankama na Zapadu i zaplijenu imovine u Sjedinjenim Državama. Odgovornost za kriminalne i destabilizujuće aktivnosti bi trebald pomoći razvoju vladavine prava i pluralističke demokratije u svakoj balkanskoj državi.”

Bugajski kaže da manji susjedi Srbije ne samo da trebaju biti zabrinuti, već bi trebalo i da preispitaju svoje odbrambene stavove i vojne sposobnosti, naročito zbog ubrzanog naoružavanja Srbije.

– Veliki dio srpskog naoružanja nabavlja se od Rusije i Kine i nije dovoljnog obima ili kvaliteta da bi se suprotstavio američkim ili NATO snagama, ali bi se moglo koristiti u slučaju lokalnih ili ratova manjih razmjera u Bosni, Crnoj Gori ili na Kosovu. Međutim, veći dio vojnog jačanja Beograda je politički čin da se demonstrira da je Srbija najjača regionalna država i da ima moćne saveznike u Rusiji i Kini. Beograd na taj način služi interesima Moskve i Pekinga u projektovanju svoje moći protiv Zapada. Da bi uložile dovoljno političkog i diplomatskog kapitala za trajnu stabilizaciju BiH, SAD ne bi trebale samo da se zalažu za izbornu reformu, već i za velike ustavne promjene i smanjenje, neutralizaciju ili eliminaciju paralizirajućeg sistema dva entiteta. Trenutno ne vidim tako potpunu posvećenost, ali paradoksalno što se više Milorad Dodik i krugovi oko njega budu zalagali za secesiju, Washington će se više uključivati u osiguravanje državnosti i teritorijalnog integriteta Bosne – kaže Bugajski.

Najnovije

Prijevoz putnika željeznicom u FBiH u drugom kvartalu povećan za 215,7 posto

U željezničkom putničkom prijevozu u Federaciji BiH u drugom kvartalu ove godine prevezeno je ukupno 105.359 putnika i ostvareno...