Bugari bijesni zbog odluke Nizozemske: Umjesto evropske solidarnosti, dobijamo cinizam

Preporučujemo

Nakon što je nizozemski premijer Mark Rutte izjavio kako Bugarska ne može biti primljena u Šengen, dok sa druge strane Hrvatska može, bugarski političari uputili su niz burnih reakcija.

Prvi koji se oglasio bio je predsjednik Bugarske Rumen Radev koji je stav Nizozemske opisao kao cinizam.

“Nedavno su tri bugarska policajca poginula čuvajući vanjsku granicu Evropske unije. Premijer Nizozemske Mark Rutte je rekao kako se granica može preći za 50 eura. Bugarska umjesto evropske solidarnosti dobija cinizam”, rekao je Radev.

Sličnog je stava i potpredsjednica Bugarske Iliana Iotova.

“Svojom odlukom tolerišu dvostruke standarde u Evropi. Nešto što nije u osnovi stvaranja Evropske unije. Nizozemska je dala najbolji božićni poklon svim euroskepticima i populističkim strankama u Evropi”, poručila je potpredsjednica države.

Povodom stava Nizozemske reagovali su i europarlamentarci iz Bugarske.

“Bugarska ima pravo da bude dio Šengena jer ispunjava sve kriterije koji reguliraju ovo pitanje. Već 11 godina Evropska komisija i EU parlament uporno pozivaju Evropsko vijeće da donese odluku, ali bezuspješno. Dvostruki standardi stvaraju osjećaj nepravde među građanima”, rekao je bugarski europarlamentarac Ilhan Kjučuk.

Podsjetimo, ministri zemalja članica EU o proširenju Šengena trebali bi glasati 8. decembra, a zvaničnici će odlučiti da li će Rumunija, Hrvatska i Bugarska postati dio Šengenske zone.

Dok za Hrvatsku postoji jedinstven stav kako bi trebala postati dio Šengena, članice EU imaju podijeljena razmišljanja o članstvu Bugarske i Rumunije.

Najnovije

Salihamidžić ostaje bez vozačke dozvole?

Sportski direktor Bayerna Hasan Salihamidžić ići će na sud u Minhenu zbog prebrze vožnje, piše njemački list Bild. Salihamidžića...