- Advertisement -

Bukvarević i Novalić sa borcima fočanske 182. viteške lahke brigade

Preporučujemo

U sjedištu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine održan je sastanak federalnog premijera Fadila Novalića, federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salke Bukvarevića s predstavnicima Udruženja 182. viteška (fočanska) lahka brigada.

Razgovarano je o održavanju manifestacije u povodu obilježavanja godišnjice osnivanja 182. viteške motorizovane brigade, izgradnji spomen-obilježja i pristupnog puta na Grepku.

Manifestacija je najavljena za nedjelju, 25. august, s početkom u 10.00 sati. Predviđen je oficijelni dio ‘u okviru kojeg će biti i vjerski program, nakon čega će biti upriličeno narodno veselje’.

– S obzirom na to da Federalno ministarstvo daje podršku obilježavanju značajnih datuma i izgradnji spomen-obilježja iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata i ovaj put je resorni ministar obećao podršku fočanskoj brigadi. Podršku je iskazao i federalni premijer koji je istakao da su borci te brigade bili u izuzetno teškom položaju te da su hrabrošću i časnom borbom nadljudskim naporima branili svoj kraj, državu i svoje sugrađane – saopćeno je iz Kabineta Bukvarevića.

Brigada je najviše kolektivno ratno priznanje – počasni naziv ‘viteška’ dobila 1995. godine, na treću godišnjicu postojanja, kao posljednja u nizu jedinica Armije RBiH koje su kolektivno ratno priznanje stekle prije okončanja ratnih dejstava. Najviše ratno priznanje Armije RBiH  ‘Zlatni ljiljan’ dobilo je 19 pripadnika te brigade.

Predstavnici 182. viteške brigade, uz zahvalnost za podršku i prijem, pozvali su Novalića i Bukvarevića da im se pridruže na obilježavanju godišnjice osnivanja brigade. Pozvali su i sve sugrađane, saborce, prijatelje da dođu na Grebak da bi svi zajedno odali počast šehidima i poginulim braniocima, ali i da bi se okupili i evocirali uspomene.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Mještani Počitelja ogorčeni: Ovo je gore od korone, ovo je totalna blokada

Zbog najavljene obustave saobraćaja na magistralnoj cesti M-17, od Mostara prema Čapljini, tokom, praktično, cijele predstojeće turističke sezone, mještani...