Bukvarević posjetio porodicu generala Mustafe Hajrulahovića Talijana

Preporučujemo

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević danas je posjetio majku Lutviju i sestru Nevzetu generala Mustafe Hajrulahovića Talijana, prvog komandanta Prvog korpusa Armije RBiH.

Rahmetli Talijan je bio čovjek kojeg su svi cijenili, voljeli i poštovali. Uvijek nasmijan. U najtežim trenucima agresije na našu domovinu svojim primjerom je pokazivao saborcima kako treba biti i ostati insan-čovjek. Majka Lutvija kaže da je posebno teško dočekivati Bajrame bez najmilijih. Ipak, ponosna je što je njen sin bio dio časne odbrane Sarajeva i Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

- -

Ministar Bukvarević je ovom prilikom, uz čestitke u povodu Kurban-bajrama, kazao kako su bajramski dani prilika kada trebamo obići, pored rodbine i komšije, prijatelje, saborce.

– Bosna i Hercegovina je opstala zahvaljujući našim najhrabrijim sinovima i to nikada ne smijemo zaboraviti. Rahmetli Talijan je bio neustrašivi borac za domovinu ali i sve njene građane podjednako. Bio je čovjek koji je ljubav prema domovini stavljao ispred svega. Iako je bio komandant odlazio je često na prve linije sa svojim saborcima. Federalno ministarstvo nastoji da kroz brojne aktivnosti očuva sjećanje na časnu i herojsku odbranu naše domovine i da istinu o takvoj odbrani prenosi na generacije koje dolaze, ali svakako i ovakve posjete i druženja sa porodicama naših heroja, branilaca su prilika da im pokažemo da nisu i da nikada neće biti zaboravljeni. Čast mi je ovaj bajramski dan provesti da porodicom istinskog heroja odbrane Sarajeva, naše države i svih njenih građana – rekao je Bukvarević.

Talijan je, kako se navodi u saopćenju, bio čovjek koji je srcem volio BiH i koji nije štedio sebe u borbi za njen opstanak i opstanak svojih sugrađana. Bio je omiljen među borcima, s kojima je proveo najveći dio vremena na prvim linijama.

Rođen je u Banjoj Luci 22. januara 1957. godine, gdje je završio srednju školu. Nakon završetka Mornaričke vojne akademije u Splitu s odličnim ocjenama, završava školu za pomorskog diverzanta, postaje stručnjak za diverzije na moru i kopnu. Bio je prvi ratni komandant 1. korpusa ARBiH, general Armije RBiH. U čast generala Talijana jedan međunarodni bokserski turnir u Sarajevu nosi njegovo ime.

Najnovije

Sarajka A.S. uhapšena zbog pomaganja počiniocima krivičnog djela

Sarajevska policija večeras oko 20.15 sati uhapsila je 44-godišnju ženu inicijala A.S. iz Sarajeva, zbog sumnje da je pomagala...