Bukvarević – Povećati na jedan isplatni koeficijent svim boračkim kategorijama

Preporučujemo

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida Salko Bukvarević na današnjem sastanku informirao je predstavnike Koordinacija boračkih organizacija i udruženja Armije RBiH i HVO-a da je skoro 17.500 branilaca podnijelo zahtjev za ostvarivanje prava na egzistencijalnu naknadu po federalnom Zakonu te da će u ovoj godini biti nastavljeno finansiranje iz budžeta Federacije za boračke naknade i to u uvećanom iznosu za dodatnih 50 miliona KM koji su namijenjeni demobiliziranim braniocima.

Također, borci i resorni ministar su zatražili od Vlade FBiH da isplatni koeficijent za isplatu svih boračkih naknada bude uvećan na 1 (jedan), što bi značilo povećanje naknada svim boračkim kategorijama, odnosno, vraćanje na isplatni koeficijent 1 koji je smanjen 2010. godine.

- -

Bukvarević je podsjetio da je u proteklih nekoliko godina tek jednom povećana naknada borcima, što je, imajući u vidu porast svih troškova života, nedopustivo i da je ovo jedini način na koji se trenutno, dok ne dođe do izmjene zakonskih akata, može izvršiti povećanje naknada.

Za ovo povećanje neće biti potrebna dodatna finansijska sredstva jer su ona već planirana na poziciji Federalnog ministarstva u budžetu za 2020. godinu.

Usaglašeno je da resorno Ministarstvo uputi prijedlog Odluke o isplatnom koeficijentu prema Vladi FBiH koja bi se trebala očitovati na nekoj od narednih sjednica.

Također, Bukvarević je kazao da je Ministarstvo uputilo tri urgencije prema Domu naroda kako bi se na dnevni red stavio Zakon od udruženjima od posebnog značaja ali do danas nije bilo povratne informacije, te je poslan jednoglasan zaključak kojim se od Doma naroda traži da primi delegaciju predstavnika boraca na sastanak.

Predstavnici obje koordinacije još jednom su naglasili da podržavaju tekst zakona koji je prethodno usvojen u Predstavničkom domu PFBiH te su podsjetili da se ovim zakonom uređuje reprezentativnost u predstavljanju boračkih kategorija, saopćeno je iz Kabineta ministra.

Najnovije

Miličević: Dodik je nekada SDS klevetao OHR-u, a danas kleveće opoziciju Vladimiru Putinu

Predsjednik SDS Milan Miličević komentarisao je sastanaka predsjednika RS-a Milorada Dodika sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. "Dodik je prevazišao sam...