Burno u Domu naroda FBiH: Tufekčić preuzeo vođenje sjednice, Bradara u salu ušla tokom glasanja

Preporučujemo

Nakon pauze koja je trebala trajati 15 minuta, a trajala je više od dva sata, sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nastavljena je bez delegata iz HDZ-HNS-a koji pripadaju Klubu Hrvata.

Tokom glasanja o Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH, u salu je ipak ušla predsjedavajuća Lidija Bradara.

- -

Potpredsjednik Doma naroda, nakon što se većina Kluba Hrvata nije pojavila u sali, nastavio sjednicu.

U više navrata smo pozivali predsjedavajuću da nam se pridruži. Skrenuta nam je pažnja da još uvijek traje Klub Hrvata, ali je predsjednica Doma prije svega predsjednica Doma, a ne predsjednica Kluba Hrvata. Na osnovu potpisa koje sam dobio od 28 delegata koji traže da nastavimo sa radom, mi ćemo se u okviru toga i tako ponašati“, kazao je Tufekčić.

Svjedoci ste da se u zadnjih mjesec i pol dana pokušavao zloupotrijebiti vitalni nacionalni interes. Pokušava se sada na samoj sjednici Doma naroda, odugovlačenjem napraviti još jedan raskol da se izgubi kvorum. Ja na osnovu člana 94. stav 3, pošto smo u više navrata pozivali predsjedavajuću, koristim prliku kao potpredsjednik da nastavimo sjednicu“, naveo je Tufekčić.

U tom trenutku ušla je predsjedavajuća Bradara.

- -

Ja ovo još nisam nikad doživjela u ovom domu. Niti sam spriječena, malo iznervirana, nije bilo nikakvog razloga da bez moje nazičnosti počnete sa sjednicom. Mi smo do sada na desetke puta sačekli i da se Klub Bošnjaka sabere, da se skupe oni koje se slažu i one koji se ne slažu. Ako niste u mogućnosti sačekati da Klub Hrvata sjedi sa vama u ovoj sali, to je jedna velika poruka. Imamo pravo na stanku kao i svi drugi. Kvalifikacije koje sam čula, da sam nešto spriječavala, znala sam da će se ovo pretvoriti u predizbornu kampanju. Ja se divim i vjerujem da ste sada presretni kako to izgleda“, kazala je Bradara.

Oglasio se i Predrag Kojović iz Kluba Srba.

Jako mi je drago da ste došli i da ste preuzeli vođenje sjednice. Dali ste pauzu od 15 minuta a prošlo je više od pola sata“, kazao je Kojović.

Tufekčić je ponovo odgovorio Bradari.

Vi ste za mene dama. Najvažnijie je da ovo dovedemo do kraja. Jedino što su očekivali da znaju kad nastavljamo sa radom“, kazao je Tufekčić.

Najnovije

Efendić oštro poručio: Okerić koji u životu nikada ništa nije napravio, ničim izazvan, pokušava obezvrijediti moj rad u općini Novi Grad

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić oglasio se na društvenim mrežama...