Bursać: Današnji pregovori mogu biti uspješni onoliko koliko Dodik i Čović dozvole

Preporučujemo

U Sarajevu se danas održao sastanak lidera stranaka Trojke, HDZ-a i SNSD-a.

Pred liderima stranaka brojne i važne teme, a naročito one koje se tiču usvajanja zakona koji bi pospješili reformski napredak BiH. O tome koliko će sastanak biti uspješan, zašto sve češće diplomatske posjete Bosni i Hercegovini, te o drugim aktuelnostima, govorio je novinar i kolumnista Dragan Bursać, u emisiji ‘Dobar dan BiH’ Hayat TV.

-Današnji pregovori mogu biti uspješni onoliko koliko Dodik i Čović dozvole. Oni su igrači koji vode igru, nameću tempo i igrači koji ucjenjuju. Što se Dodika tiče, stvar je istjerana na čistac. On će klasičnom ucjenom pokušati da iznudi sve ono što traži. Ako Dodik ne aminuje sve ovo, nema ništa od tri zakona. Možemo dobiti neku vrstu zelenog svjetla. Trojka u jednom trenutku govori da brani interese građanske i multietničke BiH, a u drugom trenutku kažu da su se dogovorili sa Dodikom i Čovićem, pa kažu da ništa nisu dogovorili. Oni ne znaju šta rade. Koja je karta Trojke? Obećanje da ćemo možda pristupiti pregovorima početkom marta ako se ispune zahtjevi. To niko ne garantuje, ni predstavnici EU – rekao je Bursać.

Što se tiče Zakona o sudovima BiH, Zakona o pranju novca i sprečavanja terorizma, te Zakona o sukobu interesa, Bursać je prokomentirao kome nije u cilju da se usvoje ovako važni zakoni.

-Nije u cilju Dodiku i Čoviću. Mogu danas dići ruku da se ta tri zakona usvoje i neće biti oštećeni. Oni neusvajanjem drže u šaci Trojku. Oni traže još nešto. Čović je rekao da se naprave izmjene Izbornog zakona kako je HDZ definisao. Prolongiraju sve kako bi dobili. Dodik privatno ne osjeća ništa prema EU. Očekivati od Dodika da ćete ga ucijeniti da nećemo u EU, to njemu ništa ne znači. On je ruski čovjek. Ako mu kažete da nećete u EU, on može samo da nazdravi. Trojka svojim načinom djelovanja ne može uraditi ništa. Ultimatum koji Dodik može dobiti jeste da bude sklonjen sa političke scene. Od SAD-a možemo tražiti odgovore šta će biti sa Miloradom Dodikom – ističe Bursać.

EU je znatno smanjila kriterije koje BiH treba ispuniti do marta kada će Evropsko vijeće odlučivati o otvaranju pristupnih pregovora. Bursać se dotakao toga može li se uopće postići dogovor do marta.

-Svjetski rat bukti. Ovaj dio svijeta je bure baruta. Rusija ima svoju šapu nad ovim dijelom svijeta. Imamo Dodika kome to nije u interesu. Dovodimo se u apsurdnu situaciju. Doći ćemo u situaciju da ni ta tri uslova nećemo moći ispuniti. Sramota svih nas. Ne znam kako će se političari pogledati u oči ako ne ispune ova tri zahtjeva i šta će reći predstavnicima EU. BiH je u talačkoj krizi od strane Dodika i Čovića – govori Bursać.

Najnovije

SIPA uhapsila jednu osobu po potjernici Interpola

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u Sarajevu u saradnji sa Službom za poslove...