Bursać ostavio Tegeltiju bez teksta: Nadam se da ćete se zalagati za podizanje spomenika za 102 ubijena prijedorska djeteta

preporučujemo

Prošlo je 80 godina od nezapamćenog zločina u Kragujevcu, kada su nacistički zločinci pobili nevine učenike i profesore. Bio je to povod zbog kojeg se oglasio Milan Tegeltija, savjetnik člana Predsjedništva Milorada Dodika.

– Krvava bajka je poetski podsjetnik na mučeništvo, na zlikovačko ubijanje djece, ali isto tako i na činjenicu da su tu srpsku djecu iz učionica na streljanje nacističkoj gamadi doveli neki Srbi. Takvi su, nažalost, i danas među nama, i u istoj situaciji uradili bi isto kao 21.10.1941. – poručio je Tegeltija, aludirajući na Dodikove „izdajnike“.

No, ubrzo je uslijedio odgovor Dragana Bursaća.

– Potpuno se slažem Milane sa vama! Nadam se da ćete se zalagati za podizanje spomenika za 102 ubijena prijedorska djeteta, da se ti monstrumi u srpskom narodu nikad više ne pojave – poručio je Bursać Tegeltiji, te dodao:

– U Kragujevcu su profesori išli sa svojim učenicima dobrovoljno u smrt, na strijeljanje. Samo 50 godina kasnije, u Prijedoru su učitelji i profesori dobrovoljno strijeljali svoje učenike. Mislite o toj civilizacijskoj propasti – poručio je Bursać, nakon čega je Tegeltija ostao bez teksta.

Podsjetimo, do sada je za zločine u Prijedoru doneseno više od 50 pravosnažnih presuda, a zločinci su osuđeni na više od 800 godina zatvora. Zločini u Prijedoru su počeli napadima srpskih snaga na bošnjačka naselja na Mataruškom brdu 22. maja, zatim napada na Kozarac 24. maja i otvaranja logora Keraterm, Omarska i Trnopolje između 26. i 30. maja.

Tako su i počeli zločini u Prijedoru, odvođenjem stanovništva u logore, masovnim egzekucijama i drugim zločinima.

Ubijeno je 3.176 osoba, među kojima je 102 djece.

Pročitajte:  Predsjednik BNV-a Hrvatske: Glasanje protiv Inzkovog zakona potvrda je Čovićeve politike držanja ljestvi Dodiku

Najnovije

Forto: Nije pokrenuta smjena dr. Bejtovića iz UO ZZO KS

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo razmatraju informaciju Ministarstva zdravstva o slučaju djevojčice Džene Gadžun koja je preminula nakon operacije u...