Bursać: Pozivam Puhala da 10.000 KM uplati Udruženju roditelja ubijene djece Sarajeva

Preporučujemo

Tekst Srđana Puhala “Dokažite da je u Sarajevu ubijeno 1.601 dijete ili prestanite koristiti taj broj“ objavljenom na portalu Analiziraj.ba, 6. maja 2022. izazvao je dosta reakcija u bh. javnosti. Danas je na svom Facebook profilu reagirao i Dragan Bursać, poznati novinar i kolumnista.

Njegovu reagovanje na tekst Srđana Puhala prenosimo u cijelosti:

- -

– Poštovani,

Nisam se mislio obraćati javnosti, ali zbog činjenice da u pomenutom tekstu, autor Srđan Puhalo eksplicitno navodi moje ime kao “izvor dezinformacije“ prinuđen sam reagovati javno.

Takvu manipulaciju i zloupotrebu ne mislim prećutati.

Evo i zašto:

- -

Smatram da je način, metoda i sam datum objave Puhalovog teksta obzirom da je objavljen dan nakon komemoracije ubijenoj djeci Sarajeva neprikladan i želim da vjerujem nenamjerno, ipak maliciozan. Na takav način se ne licitira oko broja ubijene djece, ne polemiše se preko društvenih mreža u maniru kladioničara sa ubijenom djecom. A još manje nudi 10 hiljada maraka za kontrainformacije, koje ne odgovaraju autorovim.

No, ima tu nešto drugo:

Od svih izvora, autor, navodi moje ime, mene kao čovjeka koji pominjem brojku od 1601 ubijenog sarajevskog djeteta.

Stvar je u tome što nisam ja usnio taj strašni broj, niti sam ga izmislio! On se koristi u javnom diskursu od 1994. upotrebljavaju ga od predsjednika država do povijesničara, novinara i redakcija, udruženja roditelja ubijene djece Sarajeva i a sad ću da objasnim i zašto:

U knjizi “Opsada i odbrana Sarajeva 1992-1995.”, koja je objavljena 2008. godine u Sarajevu u Devetom poglavlju pod nazivom “Posljedice opsade Sarajeva: genocid, urbicid i ekocid” na stranici 401 stoji eksplicitan podatak o ubijenoj djeci u Sarajevu.

I da, tu jasno i razgovijetno piše, da je ukupan broj stradale djece u Sarajevu 1601, a postoji i tabelarni prikaz koliko djece je stradalo u kojoj godini.

Izdavač pomenute knjige koja je zapravo zbirka referata Okruglog stola održanog 23. novembra 2005. godine je Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

Pa bi bilo dobro umjesto što se autor obraća meni i medijskim redakcijama, da se obrati Institutu, ako smatra da njihovi podaci nisu vjerodostojni i istiniti.

Idemo dalje:

Dr. sc. Zilha Mastalić Košuta kazala je da je u Izvještaju iz 1996. godine Zavod za zdravstvenu zaštitu Bosne i Hercegovine iznio je podatak kako je u Sarajevu u opsadi ubijeno 1.601 dijete, dok je ranjeno 14.946 djece.

Kako vidimo, iz dva potpuno različita izvora dobili smo identične podatke o broju ubijene sarajevske djece.

Za to vrijeme, u svom pojašnjenju Puhalo kaže da je Mirsad Tokača koristio broj od 711 ubijene djece, ali ne kaže da je metodologija upitna pošto se mnogi roditelji nisu u to vrijeme odazavli i nisu bili voljni pružiti informacije o svojoj ubijenoj djeci.

A sad, drugo, a trebalo je biti prvo. Ubistvo jednog djeteta jednako ubistvu cijelog čovječanstva. Srđan Puhalo je psiholog. Onda bi isto tako trebao znati da je poigravanje sa emocijama, prije svega roditelja, kojima su ubijena djeca i to na Dan obilježavanja njihove smrti, a onda i licitiranje sa novčanim nagradama u najmanju ruku degutanto i provokatorski neempatično ponašanje.

I šta je svrha Puhalovog teksta?

Ako je borba za istinu, ovo sigurno nije način. Ako je svrha dokazati da je brojka netačna, veća ili manja, to tek nije način.

Ono što je izuzetno bitno je činjenica da je broj od 1601 ubijenog sarajevskog djeteta oficijelan-sve dok najstručnija državna komisja u kojoj neću sjediti ni ja, a ponajmanje Srđan Puhalo, drugačije ne objavi, ako se to ikada desi.

Sve drugo – metodologije, prijeko potrebno i neophodno objedinjavanje podataka o ubijenoj djeci Sarajeva, zvanična databaza, sprovedba istraživanja NISU i ne smiju biti predmetom kratkih tekst osvrta od 500 riječi, novčanih nagrada i povoda za “radovanje” i relativizaciju upravo onih čije politike su držale grad pod opsadom i ciljano ubijale djecu Sarajeva 4 godine!

Kultura sjećanja mora biti strateški državni projekat, daleko veći od Srđana, mene ili bilo kojeg drugog novinara u ovoj zemlji. Do tada, doslijedno i iz poštovanja iznad svih prema Udruženju roditelja ubijene djece Sarajeva, koristiću ovaj zvanični podatak.

Žalostan sam što sam uopšte prinuđen govoriti o ubijenoj djeci Sarajeva u kontekstu “dokazivanja” brojeva te na koncu, pozivam autora teksta, Srđana Puhala da ponuđenih 10 hiljada maraka uplati na račun Udruženja roditelja ubijene djece Sarajeva u borbi za istinu. Da se nikada i nikom ne ponovi.

Hvala! – napisao je Dragan Bursać.

Najnovije

Opozicija udarila na bolnu tačku

U političkom teatru Sarajeva, poslednja epizoda u kojoj Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova i lider stranke Narod i pravda,...