ČAK 18 HRVATSKIH UDRUŽENJA PORUČILO PREDSJEDNIKU: Milanoviću, prevršio si svaku mjeru

Preporučujemo

– Umjesto aktiviranja u odbrani temeljnih prava i sloboda, sve se više obznanjujete kao govornik sa “suverenističkim”, rigidno nacionalističkim programom – poručili su Zoranu Milanoviću predstavnici 18 organizacija civilnog društva, među kojima su Centar za mirovne studije, GONG, Zelena akcija, B.a.B.e., CESI, Documenta, Ženska soba i drugi…

U otvorenom pismu izražavaju zabrinutost zbog njegovog sve jasnijeg iskazivanja “stajališta suprotnih temeljnim ljudskim pravima te slovu i duhu Ustava.”

U pismu su tako naveli da “negira nalaze Odbora Vijeća Evrope za spriječavanje mučenja i duboko uznemirujuće dokaze o nasilju hrvatske policije protiv izbjeglica i drugih migranata na hrvatskim granicama” te mu poručili da je pogrešno što u slučaju dokazanoga zataškavanja kažnjivih postupaka represivnih organa (i njihova proganjanja onih koji su žrtve nastojali štiti) krivotvori svoju bitnu ulogu usklađivanja “djelovanja državne vlasti”.

Kažu da je izjavama o Srebrenici dodatno viktimizirao žrtve i doveo u sumnju koncept genocida, svodeći ga na statistiku.

– Jučerašnji ispad vezan uz godišnjicu likvidacije porodice Zec predstavlja, za sada, vrhunac Vašega štetnog javnog djelovanja suprotstavljenoga zaštiti ljudskih prava. Sažet je u prostačkoj retorici rečenice: “Porodica Zec je bila pozvana u Vladu, dobila je odštetu, što još treba?” – poručili su Milanoviću i dodali da porodica Zec nije prvobitno trebala ništa od vlasti, posebno ne to da njen veći dio ubiju rezervni policajci te vlasti.

– Stali ste na stranu protagonista najmračnijih događaja u našoj historiji i najružnijih djela sadašnjosti. Stali ste na stranu Orbana, Tuđmana, Merčepa, Dodika, Mlaće i Mladića – poručili su u pismu.

Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti:

– Predsjedniče Republike Hrvatske, zabrinuti smo Vašim sve jasnijim iskazivanjem stajališta koja su protivna temeljnim ljudskim pravima te slovu i duhu Ustava. Umjesto aktiviranja u odbrani temeljnih prava i sloboda, sve se više obznanjujete kao govornik sa “suverenističkim”, rigidno nacionalističkim programom.

Na to očito upućuju komentari kojima negirate nalaze Odbora Vijeća Evrope za sprječavanje mučenja i duboko uznemirujuće dokaze o nasilju hrvatske policije protiv izbjeglica i drugih migranata na hrvatskim granicama. Posebno je pogrešno to što u slučaju dokazanoga zataškavanja kažnjivih postupaka represivnih organa (i njihova proganjanja onih koji su žrtve nastojali štiti) krivotvorite svoju bitnu ulogu usklađivanja “djelovanja državne vlasti”, određenu čl. 94., st. 2 Ustava RH;

Izjave kojima relativizirate genocid u Srebrenici i dodatno viktimizirate njegove žrtve, ali i građane cijele regije. Pritom ste čak doveli u sumnju i sam koncept genocida svodeći ga na statistiku, broj pobijenih, a ne na zastrašujuću praksu ubijanja ljudi zbog pripadnosti po porijeklu, te istovremeno uveli razlikovanje među žrtvama pojedinih genocidnih radnji – tipično nacionalistički zabrinutiji zbog “lijepljenja etiketa” genocida, nego zbog samo prakse genocidnog divljanja;

Jučerašnji ispad vezan uz godišnjicu likvidacije porodice Zec predstavlja, za sada, vrhunac Vašega štetnog javnog djelovanja suprotstavljenoga zaštiti ljudskih prava. Sažet je u prostačkoj retorici rečenice: “Porodica Zec je bila pozvana u Vladu, dobila je odštetu, što još treba?“.

Ponajprije, porodica Zec izvorno uopće ništa nije trebala od hrvatske vlasti, posebno ne to da njen veći dio zločinački ubiju pričuvni policajci te vlasti, niti to da pravosuđe te vlasti odustane od progona ubica. Svi mi kao građani/građanke posebno smo pogođeni činjenicom da je ovaj zločin društveno prihvaćen utoliko što su ubice naknadno dobile odličja hrvatske države, a jedan je od njih bio i tjelohraniteljem visokoga državnog funkcionara. Kao da je već tada započela pogubna igra skrivanja “naših” zločin(ac)a i kršitelja zakona koja se – u slučaju Hussiny – nastavlja do naših dana. Sve je to Vama, na žalost, posve nevažno u odnosu na image nacije!?

Kao organizacije civilnog društva koje se proteklih nekoliko desetljeća zalažu za zaista progresivne promjene u hrvatskom društvu, navikli smo na prazna obećanja političara na vlasti, kao i na njihovo djelovanje isključivo u svoju (ličnu ili grupnu) korist. No, Vi ste u diskrepanciji između svoje kampanje i inauguracijskog govora s jedne strane i svog djelovanja otišli nekoliko koraka dalje – u nesagledivu neodgovornost, obmanu i prijevaru.

Stoga, imamo potrebu podsjetiti Vas što ste sve rekli tog 18. februara 2020. godine, kada ste prisegnuli na dužnost.

Rekli ste da ćete biti konstruktivni faktor – a izjave koje ste dali posljednjih dana, kao i brojne druge od početka Vašeg mandata, nisu ništa drugo do čiste destrukcije koje mogu imati nesagledive i dugoročne posljedice. Nadalje, obećali ste da ćete se u vanjskoj politici fokusirati na one tačke na kojima se može graditi saradnja i prosperitet – a vrijeđanje članova Odbora Vijeća Evrope za sprječavanje mučenja, relativizacija genocida u Srebrenici te obilje predrasuda koje koristite govoreći o susjednim sredinama, predstavljaju trganje veza i ekstremno nazadnjaštvo te nas “udaljavaju od susjeda i od svijeta”, što ste sami najavili izbjeći.

Rekli ste i da su ratovi gotovi i da je naša obaveza i odgovornost da se nijedan građanin ili građanka naše države ne osjeća ustrašenim, diskriminiranim ili na bilo koji način isključenim zbog činjenice da je drugačija ili drugačiji. Pitamo Vas – kako se danas mogu osjećati građani i građanke srpske ili bošnjačke nacionalnosti kad vide relativizaciju zločina koji su prema njima počinjeni devedesetih? Ili kako se mogu osjećati izbjeglice koje uprkos traumatičnim iskustvima ovdje pokušavaju izgraditi život i doprinijeti ovoj zemlji? Rekli ste da u ovoj zemlji svako treba dobiti priliku da nađe svoj put i svoje mjesto i da je ovo kuća za sve nas. Predsjedniče, ovo je zemlja za svu našu djecu, i za Aleksandru i za Madinu čiji životi su prerano završili zbog politike ove zemlje, i čije živote i prerane smrti trebamo pamtiti i osigurati da se takvo nešto nikad ne ponovi.

Predsjedniče Milanoviću, stali ste uz stranu sirovog nacionalizma temeljenog na mitovima, prošlim traumama i predrasudama, a ne na stranu kritičke privrženosti ovome društvu i negacije isključivosti. Stali ste na stranu moćne i privilegirane manjine nasuprot obespravljenih i marginaliziranih manjina, ali i svakog stanovnika i stanovnice Hrvatske koji radi na tome da živi u normalnoj zemlji. Stali ste na stranu protagonista najmračnijih događaja u našoj historiji i najružnijih djela sadašnjosti. Stali ste na stranu Orbana, Tuđmana, Merčepa, Dodika, Mlaće i Mladića.

Predsjedniče, tražili ste zrno razumijevanja za svoje greške, a od građana i građanki ove zemlje ga nećete dobiti, jer u vašim greškama tutnji namjera da povrijedite i ponizite najranjivije dijelove vašeg društva.

Milanoviću, ma koliko Vam se predsjednička funkcija čini teškom, to je teret koji ste preuzeli i s kojim morate živjeti još tri godine. Nađite sebi svrhu, a hrvatske građanke i građane poštedite svojih ispada frustracije i bijesa.

Supotpisnice pisma:

1. Centar za mirovne studije

2. Gong

3. Inicijativa mladih za ljudska prava

4. Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću

5. Zelena akcija

6. CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje

7. Udruga IKS

8. B.a.B.e.

9. Kuća ljudskih prava Zagreb

10. U Dobroj Vjeri

11. RCT – Rehabilitacijski centar za stres i traumu

12. Ženska soba

13. Informativno pravni centar (IPC)

14. Udruga za podršku žrtvama i svjedocima

15. Centar za građanske inicijative Poreč

16. Udruga LET

17. CROSOL

18. Udruga žena Vukovar.

Najnovije

Općina Novi Grad Sarajevo će mladima subvencionirati isplatu kamate stambenih kredita

Načelnik sarajevske općine Novi Grad Semir Efendić (SBiH) i predstavnici ASA banke danas su potpisali ugovor o poslovnoj saradnji...