Čanak: Zabraniti tribinu sa šefom obezbjeđenja Ratka Mladića

Preporučujemo

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak pozvao je policiju i nadležne organe da spriječe održavanje tribine koja je najavljena na društvenim mrežama za 4. oktobar u Novom Sadu, na kojoj će gostovati dugogodišnji šef obezbjeđenja ratnog zločinca Ratka Mladića, Branislav Puhalo.

Čanak je danas pozvao na “striktnu primjenu” Zakona o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja i zabrani upotrebe neonacističkih ili fašističkih simbola i obilježja.

“Policiju, tužilaštvo i sve ostale nadležne organe podsjećamo da se taj zakon odnosi i na svaki organizovani ili spontani javni nastup na kojem se izaziva, podstiče ili širi mržnja ili netrpeljivost prema pripadnicima bilo kojeg naroda, nacionalne manjine, crkve ili vjerske zajednice”, naveo je Čanak u pisanoj izjavi.

On je podsjetio da isti zakon zabranjuje “proizvodnju, umnožavanje, skladištenje, prezentaciju, širenje ili na bilo koji drugi način upotrebu simbola kojima se propagiraju ili opravdavaju ideje, radnje ili postupci lica za koje su ta lica osuđena za ratne zločine”.

“Dakle, niti je postojao do sada, niti ubuduće smije postojati ijedan razlog da se toleriše organizacija tribina u njegovu čast, ili skandiranje ‘Nož, žica, Srebrenica’, nose transparenti, majice, kape i bedževi sa njegovim likom i on predstavlja kao nekakav heroj, vojnik i žrtva”, dodao je Čanak.

Kako je naglasio, sporna tribina je dobar trenutak da “od danas policija i svi organi sa ulica sklone i procesuiraju sve one koji to čine”.

Najnovije

Prihodi od indirektnih poreza veći za 652 miliona KM

Prihodi od indirektnih poreza u jedanaest mjeseci 2023. godine iznosili su 9 milijardi i 727 miliona KM i veći...