Čavalić: Godišnje Elektroprivreda od RTV takse prikupi blizu 30 miliona KM, htio sam vidjeti oko čega se bore BHRT i FTV

Preporučujemo

Federalni zastupnik Admir Čavalić (SBiH) na jednoj od sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH pitao je koliko je Javno preduzeće Elektroprivreda BiH skupilo u 2023. godini novca od naplate RTV takse kao i na koji način je ovaj novac raspoređen.

Prikupljeno od RTV takse 29,7 miliona KM

- -

– JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo je u periodu januar – decembar 2023. godine prikupila 29.752.277,04 KM po osnovu RTV takse, dok je u periodu januar – april 2024. godine po istom osnovu prikupila iznos od 5.218.177,50 KM – naveli su iz ovog preduzeća.

Navode kako je prikupljeni novac iz perioda januar – decembar 2023. godine i januar – februar 2024. godine prebačen u cjelokupnom iznosu na transakcijski račun Radio televizije Federacije BiH.

Prikupljena sredstva iz perioda januar – decembar 2023. godine i januar – februar 2024. godine JP Elektroprivreda BiH d.d.-Sarajevo je u skladu sa odredbama iz zaključenog ugovora o poslovnoj saradnji na naplati RTV takse, koji je JP Elektroprivreda BiH d.d.-Sarajevo zaključila sa javnim emiterima Radio-televizija BiH i Radio-televizija Federacije BiH u julu 2017. godine, a čija je primjena produžavana Aneksom 1 na ugovor iz 2018. godine, kao i Aneksom 2 na Ugovor iz 2021. godine, redovno mjesečno prebacivala u cjelokupnom iznosu na transakcijski račun Radio-televizija Federacije BiH, koja je vršila dalju raspodjelu sredstava izmedu javnih emitera navode iz JP Elektroprivreda BiH i dodaju:

– Prikupljena sredstva iz perioda mart – april 2024. godine JP Elektriprivredom BiH je u skladu sa odredbama iz zaključenog Ugovora o poslovnoj saradnji na naplati RTV takse, koji je JP Elektroprivreda BiH d.d.-Sarajevo zaključila sa Radio-televizija BiH i Radio-televizija Federacije BiH u februaru 2024. godine, a čije su odredbe naknadno precizirane Aneksom 1 na Ugovor od 07.05.2024. godine, kao i Aneksom 2 na Ugovor od 30.05.2024. godine prebacila u cjelokupnom iznosu na transakcijski račun Radio-televizija Federacije BiH, koja je vršila dalju raspodjelu sredstava izmedu javnih emitera.

- -

Skrećemo pažnju da je JP Elektroprivreda BiH u procesu prikupljanja naplate RTV takse javnim radio-televizijskim servisima ugovorni partner i ista nema zakonski osnov niti zakonsko pravo da vrši raspodjelu prikupljenih sredstava od RTV takse izmedu javnih emitera na način kako je to predviđeno članom 23. Zakona o javnom radiotelevizijskom sistemu BiH.

Nije riječ o zanemarivoj svoti novca od RTV pretplate

Razgovarali smo i sa Čavalićem.

– Htio sam da vidim oko čega se uvjetno rečeno televizije bore. Ovdje je riječ od oko 30 miliona KM koje se uplaćuje za RTV taksu samo u jednom dijelu Federacije BiH gdje dolaze računi za struju od Elektroprivrede BiH. Bilo bi interesantno znati koliko se u manjem bh. entitetu RS skupi za pretplatu tokom godine. Ovo je novac oko kojeg se spore dva javna emitera i pitanje je zašto HZHB kao federalna komponenta također ne dostavlja korisnicima uz svoje račune i naplatu RTV takse za javne emitere- kazao je Čavalić i dodao:

– Moram navesti kako je pet miliona KM od ove godine bilo blokirano ne zbog Elektroprivrede BiH već sporova BHRT i FTV i oni se efektivno nisu mogli koristititi. U svakom slučaju nije riječ o zanemarivoj svoti novca od RTV pretplate za oba RTV servisa.

Kao što je poznato BHRT je jedan period bio bez ugovora sa Elektroprovredom BiH da se nastavi sa naplatom RTV takse putem računa za električnu energiju. Potom se BHRT obrušio na FTV tražeći da im izmire dugove nastale od početka ove godine do 7. maja a tokom kojih FTV nije imala prihode od RTV takse zbog jednostrannog raskida dotadašnjeg načina naplate RTV takse od BHRT-a. U istom periodu, BHRT je dobio četiri miliona maraka državnog novca, a Federalna televizija nijednu marku.

BHRT je 8. maja ugasio signal FTV ali ga je morao pustiti po nalogu Općinskog suda u Sarajevu.

Generalni direktori BHRT-a Belmin Karamehmedović i Radio-televizije Federacije BiH Džemal Šabić potpisali su 30. maja sporazum o poslovnoj saradnji. Te dvije kuće potpisale su i aneks ugovora sa Elektroprivredom BiH o prikupljanju RTV takse.

Okončana je tako petomjesečna agonija uposlenika BHRT-a i FTV.

Najnovije

Masakr u Daruvaru: Ubica ispitan i prevezen na nepoznatu lokaciju

Krešimir Pahoki, koji se sumnjiči za masakr u Daruvaru, ispitan je jutros i predan u pritvorski nadzor, dok je...