Čavalić: Zakon o osiguranjima u saobraćaju nije evropski, vođen specijalnim interesima

Preporučujemo

Danas je održana sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, a na kojoj se raspravljalo o Prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju koji je prebačen u formu Nacrta.

Predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Admir Čavalić je podsjetio da je jučer upozorio da se ovim izmjenama odgađa liberalizacija tržišta, ali ne do nekog roka, već do trenutka kada neka, buduća Vlada FBiH donese odluku da je vrijeme za liberalizaciju tržišta.

“Na ovaj način bi se očuvao monopol diktiranja cijena premija osiguranja za Agenciju za nadzor osiguranja FBiH. Od početka je bilo jasno da ovaj zakon nije u skladu sa EU legislativom, te da je vođen specijalnim interesima osiguravajućih društava koja su urgirala u vezi usvajanja ovog Prijedloga – cilj je navodno očuvati stabilnost tržišta, međutim u obrazloženju razloga za donošenje zakona doslovno stoji sljedeće: “s mogućim negativnim utjecajem na likvidnost pojedinih osiguravajućih društava” (čemu prijeti djelomična i kasnije potpuna liberalizacija koja je u interesu naših građana)”, poručio je.

Čavalić je kazao da su imali vrlo kvalitetnu raspravu danas na parlamentu, sa nizom argumenata.

“Prije svega, tražio sam širu analizu efekata (djelomične) liberalizacije ovog tržišta. Rasprava je urodila plodom jer smo uspjeli prebaciti Prijedlog u formu Nacrta i na taj način spriječiti djelovanje specijalnih interesa i omogućiti širu javnu raspravu u vezi Nacrta. Sada je dalje na svima nama da ispratimo ovaj Nacrt i onemogućimo da se odustane od koncepta liberalizacije – što je i jedan od EU uslova”, zaključio je.

Najnovije

Lana Pudar prošla u polufinale Evropskog prvenstva na 100 metara delfin

Sjajna Lana Pudar je prošla u polufinale Evropskog prvenstva u malim bazenima u utrci na 100 metara delfin.Lana je...