Čavara o izmjenama Izbornog zakona: Da se vrate načela Dejtonskog mirovnog sporazuma

Preporučujemo

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara rekao je da se u BiH došlo u situaciju da se ide u smjeru stvaranja unitarne države, što Srbe tjera na otcjepljenje, a Hrvate da teže trećem entitetu.

U intervjuu za Večernji list naveo je da je potrebna izmjena Izbornog zakona radi vraćanja načelima Vašingtonskog i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- -

“Probošnjačke i probosanske stranke identično nastoje da promijene politički sistem, a onda i uređenje zemlje da bi vladali najbrojniji, a to su Bošnjaci”, kaže Čavara.

Prema njegovim riječima, “kada se javno pokušava nametnuti rješenje čiji je cilj preglasavati jedan narod i nametati mu predstavnike onda se sam nameće zaključak da bošnjačke političke elite ne žele dobro ovoj zemlji”.

Prema njegovim riječima, normalno je da Hrvati, ali i Srbi, neće pristati na rješenje koje nije rezultat dogovora tri konstitutivna naroda.

“Takva politika tjera Srbe tražiti rješenje izvan BiH sa ciljem uspostavljanja samostalne Republike Srpske. S druge strane, ako se ne želi sprovesti zakon, držati se Ustava i odluka Ustavnog suda o izboru legitimnih predstavnika, te se pronalaze neustavna rješenja kroz federalni Parlament, onda je logično da Hrvati sve češće govore – pa nema nam drugog rješenja, osim trećeg entiteta”, rekao je Čavara za Večernji list, izdanje za BiH.

- -

On napominje da ovakva situacija treba da bude upozoravajuća za sve u BiH, da se traže rješenja koja podrazumijevaju poštivanje osnovnih načela demokratije da svako ima pravo biti biran, ali i da svaki kolektivitet ima pravo na legitimno predstavljanje, što je garantovano ustavima BiH, FBiH i kantona.

“Ako ne možemo obezbjediti da se mijenja Ustav i Izborni zakon, onda moramo tražiti rješenja na neki drugi način”, naglasio je Čavara.

Odgovarajući na pitanje da li ima razloga za raspuštanje Parlamenta FBiH, Čavara je rekao da je manja šteta raspustiti parlament ako se nastave stvarati napetosti, donositi štetne odluke.

“Iskoristit ću svoja ovlašćenja, ako procijenim da je to potrebno”, rekao je Čavara.

Najnovije

Islamska zajednica u BiH: Negiranje genocida u NSRS-u je argument zašto je neophodno usvajanje rezolucije

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje današnje usvajanje sramnih zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske, kojima se negira genocid...