CBBIH obilježava 20. godišnjicu konvertibilne marke

preporučujemo

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) danas u Sarajevu organizuje svečanu promociju poštanske marke „20 godina konvertibilne marke“, izdate u povodu obilježavanja 20 godina od puštanja njenih prvih apoena u opticaj.

Predstavnicima medija i gostima tom prilikom obratiće se guverner Centralne banke BiH Senad Softić i direktor Javnog preduzeća (JP) BH Pošte Mirsad Mujić.

Prve novčanice bh.valute izdate su 22. juna 1998. godine, nepunih godinu dana nakon početka rada Centralne banke Bosne i Hercegovine.

Od tog dana, građanima su na raspolaganju novčanice u apoenima od 50 feninga, 1 KM, 5 KM i 10 KM. Mjesec dana kasnije, 27. jula 1998. godine, u opticaj su puštene novčanice u apoenima 20 KM, 50 KM i 100 KM.

Kovani novac pušten je u opticaj 9. decembra 1998. godine.

Konvertibilna marka je prvobitno bila vezana za njemačku marku po kursu 1 = 1. Povlačenjem njemačke marke iz opticaja, preuzela je kurs njemačke marke prema euru – jedna konvertibilna marka za 0,51129 eura, odnosno jedan euro za 1,95583 konvertibilnih maraka.

Do pojave konvertibilne marke, u BiH su korištene valute stranih zemalja, od kojih je njemačka marka bila prihvaćena na cijeloj teritoriji države. Vrlo brzo, domaća valuta postala je dominantno sredstvo u gotovinskim transakcijama, a do kraja 1999. godine i jedino sredstvo plaćanja.

Tokom svih ovih godina, jedno je bilo sigurno: vrijednost konvertibilne marke nikada nije dovedena u pitanje. Centralna banka Bosne i Hercegovine novčanice domaće valute stavlja u opticaj i povlači iz opticaja pridržavajući se strogo pravila valutnog odbora utvrđenog Zakonom o CBBiH. Uvođenje konvertibilne marke bio je ne samo dobar, nego i odlučujući korak u kreiranju monetarnog sistema i održavanja stabilnosti valute, stoji na web stranici Centralne banke BiH.

Najnovije

Ministarstvo sigurnosti potrošilo oko 12.000 KM na poklone, ručkove u Blagaju, Bihaću…

U Ministarstvu sigurnosti BiH, za razliku od ostalih, niko nema pravo na biznis kartice za reprezentaciju pa ih niko...